Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Kouluihin tarvitaan lisää resursseja, jotta oppilaille ja opettajille taataan työrauha

Koulumenestyksellä on yhä suurempi merkitys nuoren tulevaisuudelle. Siksi kouluun on voitava taata työrauha, kirjoittaja tähdentää.

Mediassa on viime aikoina nostettu esiin järkyttäviä tapahtumia nuorten keskuudessa. On selvää, että tällaiset tapaukset hoidetaan välittömästi viranomaisyhteistyössä. Pitkällä tähtäimellä ennaltaehkäisevillä toimilla olisi merkittävä vaikutus.

Esimerkiksi Vantaallakin kolmessa neuvolassa käytössä olevassa Voimaperhe-mallissa seulotaan 4-vuotiailta käytöshäiriöitä, jotka voivat myöhemmin aiheuttaa ongelmia.

Myönteisen vanhemmuuden malliin perustuvaa tukea osoitetaan koko perheelle ja tulokset ovat olleet hyviä. Tämän voisi ottaa käyttöön laajemminkin Vantaalla.

Näiden lisäksi huomiota tulee kiinnittää kouluihin. 2000-luvulla erityiskouluja ja -luokkia on lakkautettu ja erityisen tuen oppilaita siirretty yleisopetuksen ryhmiin.

Tuen oli tarkoitus seurata tuen tarvitsijoiden mukana, mikä ei kuitenkaan ole aina toteutunut eikä edes ryhmäkokoja ole pienennetty. Samaan aikaan tuen tarvitsijoiden määrä on lisääntynyt huomattavasti.

Tutkimusten mukaan useamman kuin yhden erityisen tuen oppilaan sijoittaminen yleisopetuksen luokkaan on haastavaa opettajalle ja muille oppilaille varsinkin, jos kyseessä on käytöshäiriöinen tai sosioemotionaalishäiriöinen.

Erilaisia tuen tarvitsijoita voi huonoimmassa tapauksessa olla luokassa jopa kolmasosa. Tällainen tilanne heikentää kaikkien oppimista ja oikeutta tukeen.

Opettajat haluavat varmasti oppilailleen parasta, mutta ilman riittäviä resursseja jokaisen oppilaan huomioiminen vahvuuksineen ja tuen tarpeineen on mahdotonta.

Koulumenestyksellä on alati suurempi rooli nuoren tulevaisuuden suhteen, joten kouluun on voitava taata työrauha ja se vaatii resurssien kohdentamista. Moniammatillista tukea täytyy olla sitä tarvitsevalle aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle asti.

Jos sote-uudistus toteutuu suunnitellusti, kasvatus ja opetus tulee olemaan kunnan suurin toimiala. Silloin on äärettömän tärkeää, että päättämässä on myös opetusalan ammattilaisia.

Heli Hakala TM, erityisopettaja vaaliehdokas (kok.)