Vaaliareena | Lasten harrastustakuu on kunnan terveysteko – Hinta ei saisi olla esteenä liikunta- tai urheiluharrastukselle

Kirjoittajan mielestä valtion ja kuntien olisi varmistettava nuorten yhdenvertainen mahdollisuus eri harrastuksiin.

Ensimmäisen kerran kuulin puhuttavan lasten ja nuorten harrastustakuusta 10 vuotta sitten. Sen ajatuksena on tarjota vähintään yksi mieluisa harrastus jokaiselle lapselle ja nuorelle maksutta.

Vantaalla harrastustakuun toteutuminen on vielä lastenkengissä, koska kaikkia suosituimpiakaan harrastuksia ei vielä ole harrastustakuun piirissä. Jos luistelemaan pääsee kolme kertaa maksutta luistelukoulun kautta, se ei ole kovin pitkäaikainen harrastus.

Vaikka elämmekin kilpailuyhteiskunnassa, jokaisella lapsella tulisi olla samanlaiset mahdollisuudet päästä harrastamaan niitä harrastuksia, joita oikeasti haluaa, eikä vain tyytyä niihin, jotka määritellään pakonomaisesti kunnan kautta mieluisiksi lapsille.

Harrastukset ovat yksi tekijä lasten ja nuorten hyvinvoinnissa, sillä ne vaikuttavat sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen. Harrastuksissa luodaan myös uusia ystävyyssuhteita, jotka voivat kantaa läpi elämän.

Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia osallistua liikuntaharrastuksiin ja seuratoimintaan, sillä harrastaminen maksaa liikaa. Erityisesti suurissa kaupungeissa liikuntaharrastusten hinnat ovat nousseet muita kuntia nopeammin.

Hinta ei saisi olla esteenä liikunta- tai urheiluharrastukselle ja sen takia valtion ja kuntien olisi varmistettava nuorten yhdenvertainen mahdollisuus eri harrastuksiin.

Sijoitus lasten- ja nuorten harrastustoimintaan olisi sijoitus myös kansanterveyteen. Liikunta lisää nuorten ihmisten luiden tiheyttä ja vähentää osteoporoosin riskiä myöhemmin elämässä.

Hormonaalisista syistä johtuen erityisesti naiset ovat alttiita luumurtumille ja siksi olisi erityisen tärkeää, että nuoret tytöt alkaisivat harrastaa liikuntaa ennen murrosikää. Vantaan kaupungin verrattain pieni investointi lasten ja nuorten harrastuksiin olisi sijoitus luuston kuntoon ja maksaisi itsensä moninkertaisena takaisin. Luunmurtumien vähentyessä myös niiden hoitokustannukset pienenisivät.

Tärkeimpänä arvona tulisi nähdä liikunnan tai jonkin muun harrastuksen ilo ja sen kautta hyvinvointi eikä niinkään tulevien yksittäisten huippu-urheilijoiden kasvattaminen. Urheilu- ja muiden harrastusseurojen toimintaa olisi myös hyvä tarkastella aika-ajoin myös psykososiaalisesta näkökulmasta ja arvioida niiden sisäisiä toimintatapoja.

Tässäkin suhteessa voidaan nähdä, että jokainen kunnan päätös on terveyspäätös ja siksi lasten ja nuorten harrastustakuuta tulee edistää seuraavalla kaudella kunnanvaltuustossa.

Milla Friman vaaliehdokas (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut