Vaaliareena | Vantaan talous kuralla – velanoton ja veronkorotusten tie on lyhyt

Vantaa pystyi viime vuosikymmenen laman aikana selviämään tiukalla taloudenpidolla ilman veronkorotuksia ja lisälainanottoa, kirjoittaja muistuttaa.

Vantaalle on viime vuonna ja tänä vuonna tulossa valtiolta koronatukia noin 100 miljoonaa euroa enemmän kuin koronan hoitoon on mennyt. Tästä syystä Vantaa tekee viime vuoden tilinpäätöksessä niukasti positiivisen tuloksen.

Kaupunginjohto yhdessä johtavien puolueiden kanssa luopui vuonna 2018 kymmenen vuotta voimassa olleesta ”Talous- ja velkaohjelmasta” ja korvasi sen ”Kasvun ja tuottavuuden ohjelmalla”.

Vantaa pystyi viime vuosikymmenen laman aikana selviämään tiukalla taloudenpidolla ilman veronkorotuksia ja lisälainanottoa. Suhdanteen parantuessa pystyttiin parina vuonna lyhentämään velkoja. Vantaan tilinpäätös oli uuden ohjelman myötä 65 miljoonaa miinuksella 2019 vaikka elettiin korkeasuhdanteessa.

Valtion avokätisyydestä johtuen vielä tänä vuonna Vantaan taloudessa on lämmintä. Vuosi 2022 tulee olemaan kylmä lainanoton ja/tai veronkorotusten vuosi. Pari löysää vuotta on löyhentänyt menokuria ja tasapainon löytäminen tulee olemaan tuskallista.

Kiinteistöveroa korotettiin jo 20 miljoonalla tälle vuodelle ratikan esisuunnittelun kustannuksiin. Käsittämätöntä, että kokoomus lähti mukaan veronkorotukseen, joka kohdistuu pääosin omakotiasukkaisiin. Vantaalla ei veronkorotuksia ole tehty ilman kokoomusta.

Olisinkin kysynyt kaupunginhallituksen puheenjohtajalta Sari Multalalta (kok.), miksi tähän mentiin mukaan? Sari ilmoitti myös vuoden alussa Vantaan Sanomien sivulla, että myös velanottoa voidaan ”maltillisesti” lisätä.

Kasvun kiihdyttämisen sijaan tulee politiikkana olla kasvuun sopeutuminen. Vantaan asukasmäärä kasvaa joka tapauksessa noin 2 000 henkilöllä vuodessa. Talous kestää tämän juuri ja juuri. Velanoton ja veronkorotusten tie on lyhyt .

Kielteinen ratikkapäätös on tehtävä tänä vuonna ja säästämme esisuunnitteluun 2021–23 varatusta 20 miljoonasta pääosan.

Pekka Virkamäki. lakimies, vaaliehdokas (ps.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut