Vaaliareena | Vantaalaiset veronmaksajat ansaitsevat selkeän vaihtoehdon ratikalle – virkamiesjohto olisi velvoitettava ottamaan sähköbussivaihtoehto mukaan suunnitteluun

Kirjoittajien mielestä laskelmat ja muut vaikutusarvioinnit eri vaihtoehdoista pitäisi tehdä ulkopuolisen arvioitsijan toimesta.

Ratikalle myönteisen mutta varsin kriittisen valtuuston päätöksen jälkeen Vantaalla ollaan innokkaasti ajamassa meille ratikkaratkaisua. Sähköbussia ei hyväksytty ratikan todelliseksi vaihtoehdoksi virkamiesvalmistelussa, vaikka se on ehdottomasti parempi ratkaisu kuin ratikka. Kuntavaalien jälkeen tähän linjaan on tultava muutos.

Ratikkalinjan toteutusta valmistellaan massiivisen 20 miljoonan euron suunnittelubudjetin tuella. Projektiorganisaatio on rekrytoitu ja ratikasta puhutaan julkisuudessa ja valtuustossa ihan kuin asia olisi jo päätetty. Toisaalta vannotetaan, että lopullinen päätös tehdään vasta vuonna 2023.

Vantaalaiset veronmaksajat ansaitsevat selkeän vaihtoehdon ratikalle. Näistä kahdesta vaihtoehdosta on tehtävä perusteelliset taloudelliset laskelmat ja muut vaikutusarvioinnit ulkopuolisen arvioitsijan toimesta. Lopullinen päätös tulee tehdä valtuustossa tämän vertailuraportin pohjalta.

Myös vantaalaisten mielipide pitää huomioida päätöksenteossa. Tähän mennessä tehtyjen epävirallisten kyselyjen mukaan enemmistö kuntalaisista näyttäisi vastustavan ratikan toteuttamista. Ratikkavaihtoehdon vyöryttäminen vastoin kuntalaisten tahtoa tuntuu demokratian vähättelyltä.

Tehtyjen selvitysten mukaan ratikka on 250 miljoonaa euroa bussia kalliimpi. Tiedetään myös, että ”pikaratikka” ei ole juuri bussia nopeampi eikä ympäristöystävällisempi. Toisaalta on arvioitu, että ratikka tuottaisi maanmyyntituloina 200 miljoonaa euroa bussia enemmän. Aika toivorikas arvio.

Toivomme, että kuntavaalien jälkeen valtuutetut tekevät yhdessä esityksen, jolla virkamiesjohto velvoitetaan ottamaan sähköbussivaihtoehto mukaan suunnitteluun ja tekemään näistä vaihtoehdoista puolueettoman ja perusteellisen vertailututkimuksen päätöksenteon pohjaksi.

Juha Malmi, kauppat.maist., kaupunginvaltuutettu , vaaliehdokas (kd.) Tiina Tuomela, lastentautien erikoislääkäri, kaupunginvaltuutettu, vaaliehdokas (kd.) Jouko Jääskeläinen, valtiot. toht., kaupunginvaltuutettu, vaaliehdokas (kd.) Tanja Vahvelainen, erikoissairaanhoitaja, kaupunginvaltuutettu, vaaliehdokas (kd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut