Vaaliareena: Monipuolinen asuntorakentaminen edistää vantaalaisten hyvinvointia ja ehkäisee alueellista syrjäytymistä

Kirjoittaja pitää riittävän monipuolisesti rakennettuja asuinalueita elinehtona vantaalaisten hyvinvoinnille. Arkisto/Anu Kiljunen

Kirjoittajan mielestä Vantaan keskustoihin tarvitaan isompia perheasuntoja kohtuuhinnalla.

Ei ole reilua, että liian usein ja liian monella asumiskustannuksiin sujahtaa kuukauden tuloista valtaosa. Asumiskustannukset pääkaupunkiseudulla ovat karanneet tavallisen ihmisen ulottumattomiin.

Erityisesti Vantaalla esimerkiksi vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen hinnat ovat nousseet kohisten samalla kun asuntoihin rakennettavat neliöt ovat vähentyneet. Meille tarjotaan siis pieniä koteja kalliilla hinnalla.

Vantaalle muutetaan mielellään ja siksi tänne tarvitaan lisää uusia asuntoja. Tähän tarpeeseen eivät riitä pelkästään sijoittajille mieleiset pienet yksiöt hyvien liikenneyhteyksien varrella. Vastapainoksi tarvitaan lisää kunnan omaa asuntotuotantoa.

Tarvitaan isompia perheasuntoja keskustoihin kohtuuhinnalla. Lisäksi on huolehdittava, että olemassa olevista asunnoista pidetään huolta. Niitä on korjattava ajoissa ja asumisviihtyvyyteen on satsattava. Kukaan ei halua asua rähjäisessä talossa kaukana kaikesta.

Oma koti on ihmiselle tärkeä asia. Asumiskustannusten ollessa inhimilliset rahaa riittää myös muihun elämän perustarpeisiin. Siksi on tärkeää huolehtia, että Vantaalla on jatkossakin ihmisille tarjolla koteja, joihin on varaa muuttaa. Se tarkoittaa riittävää määrää omistus- ja vuokra-asuntojen tuottamista tulevaisuuden Vantaan kasvaessa.

Asuinalueiden kehittäminen tasapuolisesti on kaikkien etu ja siksi sen on oltava vahva osa Vantaan visiota tulevaisuudessa. Ihmisen kokemukseen asumisviihtyvyydestä ja omasta kivasta kodista vaikuttaa asunnon tai taloyhtiön kunto aivan yhtä paljon kuin asuinalueen maine, elinvoima ja siellä sijaitsevat palvelut.

Monipuolisesti rakentuvat asuinalueet, joissa on tasaisesti eri asuntojen hallinta- ja omistussuhteita sekä asuntojen monimuotoisuus ovat elinehto vantaalaisten hyvinvoinnille. Se on myös paras tae alueellisen eriytymisen torjumiseen.

Minna Räsänen, kaupunginvaltuutettu, SDP:n valtuustoryhmän pj., vaaliehdokas, Ruskeasanta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut