Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Rahaa löytyy, mutta löytyykö tahtoa?

Vantaalaiset kuntavaaliehdokkaat keskustelivat terveyspalveluista keskiviikkona Vantaa-kanavalla nähdyssä vaalipaneelissa.

Yksi illan keskustelunaiheista oli hoitovelka, jota Vantaalla on kertynyt ennen koronaa, mutta etenkin koronatilanteen aikana.

Koronatilanteen aikana kiireettömiä aikoja ei ole saanut entiseen tapaan. Tämä näkyy etenkin hammashoidossa, mutta myös muissa terveyspalveluissa. Jonot ovat pitkiä ja niiden purkaminen ei käy kädenkäänteessä.

On vaarana, että lievät vaivat ehtivät jonotuksen aikana muuttua pahemmiksi.

Vantaalaisten kannalta positiivinen viesti oli, että hoitojonot olisi ehdokkaiden mukaan mahdollista purkaa. Rahaa siihen tietysti tarvitaan ja sitä monen keskustelussa mukana olleen mukaan riittäisi ylijäämäisen tuloksen viime vuonna tehneellä kaupungilla.

Jotta lääkärille tai hoitajalle pääsisi nykyistä nopeammin, tulisi myös avoimet vakanssit olla täytettynä. Kuntavaaliehdokkailla olikin monenlaisia konkreettisia ehdotuksia siitä, miten esimerkiksi lääkärien työstä terveyskeskuksessa tai hoitajien työstä hoivakodissa tulisi inhimillisempää, houkuttelevampaa ja työntekijälle itselleen motivoivampaa.

Kyse ei ole mistään amerikantempuista, vaan esimerkiksi työn uudelleen järjestelystä, nykyistä paremmasta johtamisesta ja joustavuudesta.

Kesäkuussa valittavilla uusilla valtuutetuilla on nyt näytön paikka. Sujuvampi pääsy lääkärille tai hoitajalle, nykyistä paremmin voivat työntekijät ja ennaltaehkäiseviin palveluihin entistä enemmän satsaaminen ovat monen puolueen asialistalla.

Lunastavatko ehdokkaat vaalilupauksensa? Sopii toivoa, että uudet valtuutetut tekevät sujuvaa yhteistyötä, ja yrittävät jalkauttaa parannusehdotuksensa käytäntöön.

Tämä näkyisi tavallisille vantaalaisille parempina palveluina.