Vaaliareena | Omaishoitajuus koskettaa yhä kasvavaa ihmisjoukkoa Vantaalla – "Kuntalisän tulee olla yhtenevä kaikissa Uudenmaan kunnissa"

Omaishoitajuuteen liittyy usein ympärivuorokautinen sitoutuminen hoidettavaan, kirjoittaja muistuttaa.

Uudellamaalla oli vuonna 2019 omaishoidon tuen sopimuksen tehneitä hoitajia yhteensä 9 804 (THL). Ilman kunnan kanssa tehtyä omaishoitajasopimusta olevia omaishoitajia oli samana vuonna Uudellamaalla yhteensä noin 60 000.

Omaishoitajuus on siis merkittävä asia Uudellamaalla ja se koskettaa yhä kasvavaa ihmisjoukkoa myös Vantaalla.

Omaishoito on inhimillistä ja lisäksi kuntatalouden näkökulmasta edullista. Omaishoitajuus on myös yksi erinomainen kunnan tarjoama vaihtoehtoinen hoitomuoto sekä ikääntyvien että sairaiden omaisten hoitamisessa.

Omaishoitajuuteen liittyy usein ympärivuorokautinen sitoutuminen hoidettavaan. Vaikka omaishoitajuus olisi osa-aikaista, huoli hoidettavasta omaisesta ja hänen jaksamisestaan saattaa olla jatkuvaa ja erityisen kuormittavaa.

Omaishoitajien jaksamisen tukeminen tulee ottaa huomioon Vantaan palveluntuotantoa kehitettäessä.

Omaishoitajille tarjottavat kunnalliset määrärahasidonnaiset palvelut eivät ole riittäviä. Omaishoitajien jaksamisen tukemiseksi tulee jatkossa tarjota enemmän tilapäisiä perhehoitopaikkoja sekä maksutonta kotipalvelua omaishoitajille. Näin tuetaan omaishoitajien jaksamista.

Vantaan tulee olla aktiivinen kuntarajat ylittävän omaishoitajien sijaispankin kehittämisessä. Uudellemaalle tulee perustaa oma sijaishoitajaresurssipankki, jota ylläpidetään ja kehitetään yhteistyössä omaishoitajien ja kaikkien Uudenmaan kuntien kanssa.

Ylikunnallinen sijaishoitajaresurssipankki takaisi parhaiten sen, että omaishoitajalla on mahdollisuus saada sijaishoitaja omien vapaapäiviensä ajaksi. Tämä edistäisi osaltaan omaishoitajien jaksamista.

Perustettavalla sijaishoitajaresurssipankilla on myös uusmaalaisia vahvasti työllistävä vaikutus: päätoiminen sijaishoitajuus olisi mahdollista yhä useammalle sijaishoitajalle myös Vantaalla.

Omaishoitajille tarjottavien maksuttomien kotipalveluiden, tilapäisten perhehoitopaikkojen lisäämisen sekä omaishoitajien vapaapäivien sijaisten saamisen tehostamisen lisäksi omaishoitajuuden kannustimeksi tulee harkita erillistä kuntalisää omaishoitajille.

Omaishoitajien kuntalisän tulee olla yhtenevä kaikissa Uudenmaan kunnissa. Yhtäläinen kuntalisä varmistaa ylikunnallisen sijaisresurssipankin toimivuuden ja estää kuntien välisen tarpeettoman kilpailun.

Omaishoitajien jaksamisen tukeminen tulee olla Vantaan hoivapalvelutuotannon strategian kehittämisen keskiössä.

Pirjo Luokkala terveydenhuollon maisteri kuntavaaliehdokas (kesk.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut