Mielipide: Linnaistenmetsän rakentaminen tuhoaa tärkeän hiilinielun ja monimuotoisen lähiluonnon

Kirjoittajat ovat huolissaan Linnaistenmetsästä, johon rakentaminen on tuhoamassa ainutlaatuisen metsäalueen.

Vantaa on sitoutunut olemaan hiilineutraali kaupunki vuonna 2030. Haaste on kova – ellei mahdoton!

Nykyisten rakentamisen mahdollistavien kaavavarausten alle on jäämässä yli kolmannes Vantaan metsistä ja puistoalueista. Länsi-Vantaalla Linnaistenmetsän rakentaminen on tuhoamassa ainutlaatuisen metsäalueen, tärkeän hiilinielun sekä hyvinvointia tukevan monimuotoisen lähimetsän.

Linnaistenmetsän kaavan valmistelutyö pohjautuu puutteellisiin luontoarvojen selvityksiin eikä valmistelussa ole huomioitu esiin tulleita suojelutarpeita.

Vantaan kaupunkisuunnittelu perää luontoselvitysten tärkeyttä kaavoituksessa (Vantaan Sanomat, 14. huhtikuuta), mutta ei käytännössä näin toimi.

Linnaisten ja Hämevaaran metsäalueet ovat Vantaan parhaita lepakkoalueita. Lepakot ovat liito-oravan tapaan EU:n luontodirektiivin mukaan tiukkaa suojelua vaativa laji. Linnaistenmetsä on myös liito-orava-aluetta.

Alueella on lisäksi äärimmäisen uhanalaisesta ja rauhoitetusta lahokaviosammalesta esiintymiä, joiden päälle on nyt suunniteltu rakentamista, tiestöä ja uutta infraa. Kaavan valmistelussa on sivuutettu uhanalaisten lajien kasvupaikkavaatimusten kokonaistarkastelu.

Siinä ei ole myöskään arvioitu hakkuiden ja maansiirtotöiden vaikutuksia alueen monimuotoisten kosteikkojen ja harvinaisten suoluontotyyppien heikentymiseen ja jopa katoamiseen. Strategiassaan Vantaa on sitoutunut suojelemaan lähiluontoa.

Ilmastonmuutoksen hillinnässä kaupungit ja kaupunkiseudut ovat ratkaisevassa asemassa. Laajojen lähimetsäalueiden tuhoaminen ja yksityisautoiluun perustuvan rakentamisen edistäminen ei millään muotoa tue resurssiviisauden ja hiilineutraaliuden tavoitteita.

Järki käteen päättäjät! Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää resursseja ja huolellisiin selvityksiin perustuvaa suunnittelua. Hiilineutraalius on yhteinen asiamme ja vaatii pitkäjänteisiä ja kustannustehokkaita ratkaisuja.

Pro Linnaistenmetsä ry Paula Elomaa, pj. Ulla Montin, sihteeri

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut