Mielipide | Kokemusasiantuntijoita tarvitaan päihde- ja mielenterveystyöhön lisää – Vantaa on tässä edelläkävijä

Kokemusasiantuntijoita ja vertaistukea kannattaa hyödyntää päihde- ja mielenterveystyössä laaja-alaisesti, kirjoittaja toteaa.

Menossa ole sote-uudistus on luonteva tilaisuus kehittää Vantaa–Kerava-hyvinvointialueen päihde- ja mielenterveyspalvelut nykyistä paremmiksi.

Jos haluamme ennaltaehkäistä päihde- ja mielenterveyssairauksia ja niistä aiheutuvia haittoja nykyistä paremmin sekä hoitaa jo olemassa olevat päihde- ja mielenterveyspotilaat, pitää sosiaali- ja terveyspalveluihin palkata lisää kokemusasiantuntijoita ja vertaistukiosaamista ammattilaisten rinnalle.

Kokemusasiantuntijoita kannattaa hyödyntää palvelujen arvioinnissa, kehittämisessä, hoitotyössä ja muussa asiakaspalvelussa. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja teoreetikot eivät yksin kykene rakentamaan sellaista asiakaslähtöistä palvelujärjestelmää, joka riittävästi ottaa huomioon sairauksista toipuneiden kokemukset, vertaistuen tärkeyden ja asiakkaiden yksilölliset erot.

Kokemusasiantuntijoilla on kyky nähdä palvelukokonaisuus palveluja käyttävän asiakkaan silmin.

Yhdistämällä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten sekä kokemusasiantuntijoiden erilaiset tieto- ja kokemuspohjat on mahdollista luoda uusia toimivia asiakaspalvelumalleja. Kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten tuloksellinen yhteistyö vaatii molemmilta osapuolilta avoimuutta ja ennakkoluulottomuutta.

Kokemusasiantuntijoita ja vertaistukea kannattaa hyödyntää päihde- ja mielenterveystyössä laaja-alaisesti: ennalta ehkäisevässä työssä, terveyspalveluissa, sairaanhoidossa, sosiaalipalveluissa, kouluissa, nuoriso- ja vanhuspalveluissa, asumispalveluissa ja työpaikoilla.

Päihde- ja mielenterveystyön kokemusasiantuntijat ja kokemustieto kannattaa ottaa mukaan lääkärien, psykiatrien, hoitajien ja sosiaalityöntekijöiden koulutuksiin. Kokemusasiantuntijat tuovat opetukseen asiakasnäkökulmaa ja käytännön läheisyyttä.

Järjestöt (päihde- ja mielenterveysyhdistykset) on linkitettävä nykyistä paremmin sote-palveluihin. Mielenterveys- ja päihdejärjestöissä on tarjolla valtava hyödyntämätön potentiaali kokemustietoa ja vertaistukitaitoja ennaltaehkäisevään työhön sekä asiakkaiden hoito- ja kuntoutustyöhön.

Vantaa on edelläkävijä kokemus- ja vertaisasiantuntijoiden käytössä. Vuonna 2018 kaupunki perusti Suomen ensimmäisen kokemusasiantuntijan vakanssin terveyspalvelujen päihdetyöhön.

Vantaan A-kilta ry:n hallinnoima KAP Vantaa -hanke on parhaillaan kouluttamassa kuuttakymmentä uutta kokemusasiantuntijaa Vantaan kaupungin sote-palvelujen tarpeisiin. Esimerkillistä ja ennakkoluulotonta toimintaa, jota kannattaa edelleen kehittää.

Hannu Ylönen päihde- ja mielenterveys- työn kokemusasiantuntija

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut