Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Huostaanottojen määrä Vantaalla on saatava hallintaan

Ennakoivaan lastensuojeluun ja perhetyöhön panostaminen on sijoitus tulevaisuuteen, kirjoittaja toteaa.

Vuonna 2019 Vantaalla otettiin huostaan 945 lasta. Luku on suuri: yli kaksi prosenttia Vantaan 0–15-vuotiaista.

Luku olisi saatava alle yhden prosenttiyksikön. Se saavutettaisiin vain panostamalla ennakoiviin työmuotoihin, joista tärkeimpänä lastensuojelun avohuollon työntekijäresurssien lisääminen, perhetyöntekijöiden palauttaminen ja ensikotivaihtoehdon tarjoaminen tuoreille vanhemmille.

Vantaan lastensuojelun avohuollon suunnitelmallisen sosiaalityön itäisessä ja läntisessä toimintayksikössä työskentelee yhteensä 41 avohuollon työntekijää. Jokaisella työntekijällä on vastuullaan 40–50 perhettä.

Se on liikaa. Työntekijöiden resurssit eivät riitä kaikkiin perheisiin, ja kiireisenä ja väsyneenä työntekijä ei pysty tarjoamaan perheille riittävää tukea. Seurauksena huostaanottojen määrä pysyy korkeana.

Toinen suuri ongelmakohta on, että Vantaalla ei ole enää käytössä perhetyöntekijöitä jotka auttaisivat tuomalla perheille tukea myös kotiin.

Perhetyö on tarkoitettu kaikille lapsiperheille, jotka haluavat tukea, mutta Vantaalla perhetyön apua saa kotiin vasta viime tipassa, kun perhe ei enää itse pärjää. Vantaalla ei ole myöskään sosiaalityön kautta annettavaa ensikotivaihtoehtoa tuoreille vanhemmille. Tilanne on kestämätön.

Panostamalla tällaisiin ennakoivan sosiaalityön muotoihin saisimme Vantaalle toimivan ja turvallisen perhepalvelun perheiden tueksi ja huostaanottojen määrä saataisiin hallintaan.

Huostaanotto ja sen jälkeiset lastensuojelun toimenpiteet ovat maksavat Vantaan kaupungille jokaista sijoitettavaksi joutunutta lasta kohden liki 50 000 euroa. Tuolla summalla kaupunki olisi tehnyt vaikka mitä.

Ennakoiva lastensuojelu ja perhetyö eivät ole oikeita kiristys- ja säästökohteita, vaan niihin panostaminen on sijoitus tulevaisuuteen.

Jos taas kyse on siitä, ettei Vantaalla ole tarpeeksi työntekijöitä tekemään perhetyötä, resursseja olisi vahvistettava yksityisten palveluntarjoajien puolelta.

Miia Pettersson vaaliehdokas (kesk.)