Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Kivistössä ei ole tarpeeksi liikuntatiloja ja lapsia kuskataan autokyydeillä harrastuksiin eri puolille Vantaata – "Olisiko nyt viimein aika toteuttaa Kivistön urheilupuiston rakentaminen?"

Jalkapallon- ja muiden liikuntalajien harrastamiseksi olisi kirjoittajan mielestä syytä jo rakentaa lisätilaa.

Lähestyvät kuntavaalit on hyvä syy nostaa esiin lasten ja nuorten mahdollisuudet liikuntaharrastuksiin Kivistön alueella.

Keimolan Kaiku on Länsi-Vantaalla toimiva seura, jossa jalkapalloa harrastaa joka viikko yli 400 pelaajaa, valtaosa heistä on 4–13-vuotiaita lapsia ja nuoria. Lisäksi Keimolan Kaiku (KeiKa) on harrastus kymmenille lasten vanhemmille, jotka toimivat joukkueissa valmentajina, joukkueenjohtajina ja taloudenhoitajina.

Kaikkiaan KeiKan piirissä joko suoraan toimijoina tai välillisesti isinä ja äiteinä on toistatuhatta Kivistön suuralueen asukasta. Koronavuonna 2020 KeiKa pystyi jopa kasvattamaan pelaajamääräänsä, vaikeista olosuhteista huolimatta.

Myönteinen pelaajamääräkehitys aiheuttaa kuitenkin ongelmia: tiloja ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi. Talvisin lapsia kuskataan autokyydeillä milloin Myyrmäkeen, milloin Tikkurilaan, ja koulujen salivuorot ovat erityisesti Länsi-Vantaalla erittäin tiukassa. Mutta ei edes kesäaikaa voi pitää harjoitusolosuhteiden näkökulmasta hyvänä: jotta kaikille joukkueille saataisiin edes joitakin vuoroja, joudutaan harjoitusajoista tinkimään ja sijoittamaan joukkue harjoittelemaan liian usein liian pieneen tilaan.

Kivistön alue (mukaan lukien Kannisto ja Keimola) on kasvanut nopeasti ja asukkaiden määrä kasvaa yhä. Lapsiperheiden osuus uusista asukkaista on suuri ja tämä tarkoittaa samalla sitä, että lapsille ja nuorille tarvitaan harrastusmahdollisuuksia ja mielekästä tekemistä.

Tuoreen tutkimuksenkin mukaan lasten liikuntaharrastaminen on ensiarvoisen tärkeää, ei pelkästään fyysisen kunnon vuoksi, vaan erityisesti psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmasta: liikuntaharrastuksessa lapset oppivat tärkeitä elämäntaitoja, jotka tukevat suotuisaa kasvua ja kehitystä.

Monet jalkapalloseurat ovat ottaneet taloudellisia riskejä ja rakentaneet omia olosuhteita, tekonurmikenttiä tai halleja. Lähtökohtaisesti seurojen tehtävä ei voi kuitenkaan olla seiniin tai kenttiin investoiminen, vaan niiden toiminnan keskiössä tulee tietenkin olla tekeminen ja toiminnan järjestäminen, kaiken ikäisille.

Länsi-Vantaalle tulisikin kaupungin toimesta saada ainakin yksi kuplahalli ja tekonurmi. Myös sisäliikuntatilojen suhteen Länsi-Vantaalla ollaan vaikeassa tilanteessa, ei ainoastaan KeiKa, vaan myös muut alueen sisäliikuntaa järjestävät seurat.

Olisiko nyt viimein aika toteuttaa Kivistön urheilupuiston rakentaminen ja parantaa Länsi-Vantaan lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia?

Seppo Salo puheenjohtaja Keimolan Kaiku Ry, jalkapallojaosto