Vaaliareena: Ylimitoitetut suunnitelmat uhkaavat Backaksen alueen perinnemaisemaa – asukkaat syystä huolissaan

Kirjoittajat toivottavat jättipuistot ja tapahtumakeskukset tervetulleiksi Vantaalle, mutta he korostavat niiden paikan olevan sujuvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä sijaitsevilla alueilla.

Vantaan kaupunki suunnittelee yhteistyössä HOK-Elannon kanssa Backaksen kartanon alueen kehittämistä.

Alueelle on kaavailtu muun muassa Muumi-puistoa ja suuren mittakaavan tapahtumakeskusta. Hanketta perustellaan kaupungin vetovoiman ja verotulojen kasvulla.

Backaksen kartanon alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja omaleimainen kokonaisuus. Kartanoa ympäröivät avoimet alueet nostavat kartanon esiin rakennusten keskeltä ja muistuttavat Vantaan historiasta vahvana maatalouspitäjänä. Avoin tila antaa mahdollisuuden hengittää ja virkistyä.

Alueen asukkaat ovat odottaneet Backaksen kartanon alueen kehittämistä jo pitkään. Laaja tontti mahdollistaisi maltillista täydennysrakentamista ja Kartanonkosken suositun alueen jatkamista kartanon arvoa kunnioittaen. Kartanon upeat sivurakennukset sopisivat monipuolista yrittäjyyttä, kulttuuria, kahvilatoimintaa ja kaikkia kaupunkilaisia palvelemaan.

Näitä emme kuitenkaan tule alueella näkemään. Sen sijaan kartanon alueelle suunnitellaan massiivista Muumi-sisäleikkipuistoa sekä tapahtumakeskusta. Ylästöntien varren avara peltomaisema halutaan uhrata rakentamiselle. Maatalouskäytössä oleva perinnemaisema aiotaan asfaltoida.

Keskuksen kävijämääräksi tavoitellaan yli puolta miljoonaa henkeä vuosittain. Koska alue ei ole helposti saavutettavasti joukkoliikenteen äärellä, tämä tulee lisäämään jo entisestään ruuhkautuneen alueen autoliikennettä merkittävästi.

Alueen asukkaat ovat syystä huolissaan kotiseudustaan. Backaksen alueen ylimitoitetut suunnitelmat eivät tue kaupungin suosituimman alueen viihtyisyyttä. Hämärän peittoon on jäänyt myös se, millaista hyötyä ja taloudellista tuottoa kyseinen hanke lopulta kaupungille tuottaa.

Hankkeessa ollaan kehityksen nimissä kääntämässä selkä alueen asukkaiden huolelle ja tuhoamassa lopullisesti osa arvokasta perinnemaisemaa ja kaupungin historiaa. Jättipuistot ja tapahtumakeskukset ovat tervetulleita Vantaalle, mutta niiden paikka on sujuvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä alueilla, joissa ne eivät turmele alueen asumisviihtyisyyttä ja kulttuuriarvoja.

Anniina Kostilainen, Ylästö, Emmi Pajunen, Kartanonkoski, Minna Kuusela, Tikkurila.

Kirjoittajat ovat kaupunginvaltuutettuja ja vaaliehdokkaita (vihr.).

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut