Vaaliareena | Kiusaaminen kuriin koulussa – Keinoja pitää hakea nuorten omasta arjesta: Kiusa-appi voitaisiin ottaa kokeiluun Vantaalla

Mikään appi ei yksinään pelasta ketään. Koko kouluyhteisön tulee sitoutua tahtoon estää ja ehkäistä kiusaamista sekä katkaista kiusaamistapauksilta heti varhaisvaiheessa siivet, kirjoittaja toteaa.

Kiusaaminen kouluissa on saatava kuriin. Kiusaaminen on kuin virus, joka vähä vähältä ahdistaa kohdettaan, vie elämältä ilon, mieleltä terveyden, yöunet ja arki-ilmasta puhtaan hapen.

Koulukiusaamiseen on yritetty puuttua useita kertoja lukuisilla kampanjoilla ja hankkeilla. Mitään ratkaisevaa näillä ei ole kiusattujen hyväksi voitu tehdä. Useimmissa tapauksissa kiusatun on pakko vaihtaa koulua, ei vain kerran, vaan useita kertoja.

Voidaanko sitten kiusaamiselle tehdä mitään? Kyllä voidaan – jos halutaan. Pitää vaan käyttää niitä aseita, joita nuorilla itsellään omassa arjessa on. Yksi ratkaisu on Kiusa-appi.

Kyseessä on jokaisen koululaisen kännykkään ladattava sovellus, jonka avulla koululainen – kiusattu tai kiusatun kaveri – voi ilmoittaa nimettömästi tai nimellä koulukiusaamisesta.

Kiusa-appin ilmoitukset menevät koordinoidusti koulun oppilashuoltoon, johtavan koulupsykologin tai koulukuraattorin hallinnoimaan verkkopalveluun.

Tällaista järjestelmää oltiin aloittamassa Helsingin kouluissa jo 2010-luvun alussa, mutta silloinen koulujen tietohallinnon johto torppasi pitkälle neuvotellun hankkeen. Perusteena oli Wilman kehittäminen. No Wilmaa ei tältä osin ole kehitetty.

Kiusa-appin hyviä puolia ovat nimettömyys tarvittaessa, uhrin mahdollisuus ilmoittaa omasta kiusaamisestaan, palvelun ei julkisuus, luottamuksellisuus, datan päätyminen koulun oppilashuollon johdon haltuun, konkreettinen data – kuvat, kertomukset, ajankohdat ja paikat – kiusaamistilanteista, eli riittävät tiedot ja todisteet puuttua heti ja vahvasti kiusaamiseen, ennen kuin se ehtii laajentua, pitkittyä ja muuttua tappavaksi.

Mikään appi ei yksinään pelasta ketään. Mukaan tarvitaan oppilaista, opettajista ja oppilashuollosta koostuva porukka suunnittelemaan ja rakentamaan kiusaamisen estävää prosessia ja siitä koulussa kertovaa omaa viestintää.

Koko kouluyhteisön tulee sitoutua tahtoon estää ja ehkäistä kiusaamista sekä katkaista kiusaamistapauksilta heti varhaisvaiheessa siivet. Kyse on eräällä tavalla koko kouluyhteisön rokottamisesta pelottavaa ja lopulta tappavaa virusta vastaan.

Speksit ovat olemassa. Voin pistää ne vapaasti jakoon. Voisiko Vantaa käyttää kiusaamista ehkäisevää appia avukseen omissa kouluissaan? Uusi valtuusto voi, tai mikseivätpä jo kouluista vastaavat virkamiehet voisi, halutessaan tarttua tähän. Miten? Kokeilu pitää käynnistää heti syksyllä. Halukas pilottikoulu kyllä löytyy.

Ari Tammi, TL, FM vaaliehdokas (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut