Vaaliareena | Kuntataloutta voi vahvistaa vain yritystoimintaa ja työllisyyttä edistämällä – suurten kuntien kannattaisi perustaa erillinen yritysten "rekrytointiyksikkö"

Näköalattomuus ja ideologiset ratkaisut vaikuttavat negatiivisesti kuntatalouteen.

Perinteisten puolueiden ”lääke” kuntatalouden ongelmiin on yleensä ollut kunnallisveron korottaminen. Veroäyrin nostaminen ei kuitenkaan ole kestävä toimenpide kuntatalouden kohentamisessa, päinvastoin.

Kunnallisveron korotus käytännössä vähentää kuntalaisten ostovoimaa ja kunnan elinvoimaisuutta. Ainoastaan yritystoimintaa ja työllisyyttä edistämällä, ja sitä kautta verotuloja lisäämällä, on mahdollista saavuttaa kestävä perusta kuntataloudelle.

Parhaimmillaan yritysten ja työpaikkojen aikaansaama positiivinen kierre voisi pitkällä tähtäimellä mahdollistaa jopa kunnallisveron alentamisen.

Yritysten houkuttelemiseksi kannattaisi suuren kokoluokan kuntien perustaa erillinen liiketoiminnan ammattilaisen johtama yritysten ”rekrytointiyksikkö”. Kunnan yritysrekrytoinnin lisäksi yksikön tarkoituksena on helpottaa ja nopeuttaa muun muassa jo olemassa olevien kunnassa toimivien yritysten lupaprosesseja.

Tavoitteena on, että yritysten tarvitsemat palvelut ovat mahdollisuuksien mukaan saatavilla saman katon alta.

Yrityksillä on jatkuva tarve työvoimalle. Monessa rekryhankkeessa tärkeintä ei ole työntekijän koulutus- ja työkokemus, vaan työnhakijan aito halu tehdä työtä ja oppia uutta.

Erityisen haastavaa on pitkäaikaistyöttömien ja vajaatyöllisten työllistyminen yleisillä työmarkkinoilla.

Tämän vuoksi kunnan tulisi perustaa oma henkilöstövuokrausyksikkö, joka keskittyy niihin henkilöryhmiin, jotka normitilanteessa eivät työllisty.

Samalla tulee pitää huolta siitä, että kaikissa työntekemisen tilanteissa työskentely on työntekijälle aina merkittävästi kannattavampaa kuin erilaisten sosiaalitukien varassa eläminen.

Samalla kohentuu kunnan talous, kun menot vähenevät ja verotulot lisääntyvät. Lisäksi työskentely lisää kokonaisvaltaisesti kuntalaisten hyvinvointia, ehkäisten erilaisia työn- ja toimeentulon puutteen aiheuttamia taloudellisia ja henkisiä ongelmia.

Tuukka Saimen kuntavaaliehdokas (ps.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut