Vaaliareena: Kestävä tulevaisuus Vantaalle syntyy lapsia ja vanhemmuutta tukemalla – neuvolatoimintaa pitäisi kehittää vanhempien kanssa ja perheille taata aito vapaus valita lasten päivähoitomuoto

Kotihoidon Vantaa-lisä tulisi kiireesti palauttaa ennalleen, kirjoittaja kehottaa.

Vantaalla on juuri oikea aika investoida ihmisiin, etenkin ennaltaehkäisevästi lapsiperheisiin. Eikö nyt olisi imagollisestikin hyvä aika lunastaa paikka pääkaupunkiseudun lapsiperheystävällisimpänä kaupunkina?

Korona-aikana Vantaalla on keskitetty rahaa ja yhteistä tahtotilaa noin 500 miljoonaa euroa maksavan ratikan suunnitteluun.

Surullisesti juuri samanaikaisesti esimerkiksi leikki-ikäisten neuvolatarkastukset on lopetettu, pienten vauvojen tarkastuksia on siirretty yksityiselle puolelle, neuvolan terveydenhoitajia on irtisanoutunut ja kuormittuneiden äitien tai oireilevien lasten pääsy neuvolapsykologin vastaanotolle on useissa tapauksissa evätty.

Monen lapsiperheen arjen sujuvuutta haittaa myös mahdottomuus päästä lähipäiväkotiin. Äidit ja isät joutuvat ajelemaan omalla autolla eri puolelle kaupunkia kuljettaessaan lapsiaan päiväkotiin.

Nykyinen valtuusto päätti vielä rajoittaa vantaalaisten perheiden aitoa valinnanvapautta alle 1,5-vuotiaiden hoitomuodossa tekemällä 55 euron leikkauksen kotihoidontuen Vantaa-lisään.

Kuntalisän leikkaus on sekä taloudellisesti että symbolisesti meille lapsiperheille huono viesti nykyisten päättäjien lapsiperheystävällisyydestä.

Jos haluamme rakentaa aidosti kestävää tulevaisuutta Vantaalle, kaupunkimme ensisijaisena strategisena kärkenä tulisi olla nyt lasten ja vanhemmuuden tukeminen nykyajan vaatimalla tavalla.

Ensi töiksi meidän olisi syytä kehittää yhdessä äitien ja isien kanssa Vantaan neuvolatoimintaa. On aika laajentaa näkökulmaa lapsen kasvukäyriin keskittymisestä yhä enemmän myös vanhempien tukemiseen.

Vantaalaisten neuvolatyöntekijöiden johtamista ja osaamista tulisi kehittää, jotta heillä olisi ajantasaisemmat valmiudet kohdata meitä nykypäivän äitejä ja isiä kokonaisvaltaisesti.

Meidän olisi hyödyllistä laajentaa perhekoutsien ja -neuvojien hyvää toimintaa Vantaalla ja tiedottaa niistä paremmin.

Vantaalla tulisi säilyttää perheiden aito valinnanvapaus pienten lasten hoitomuodossa. Lähipäiväkotipaikan turvaamisen lisäksi uuden kaupunginvaltuuston tulisi palauttaa kotihoidon Vantaa-lisä kiireesti ennalleen.

Lisäksi kotona pieniä lapsia hoitaville olisi tärkeä tarjota matalammalla kynnyksellä kotipalvelua. Voisimmeko myös mahdollistaa isommille perheille tarvittaessa hoitajan omaan kotiin?

Entä laajentaa perhepäivähoitoa hoitomuotona? Kaupungilta saadut selitykset siitä, että halukkaita perhepäivähoitajia ei Vantaalla ole, on ristiriidassa perhepäivähoitajiksi haluavien puheiden kanssa.

Eeva Tikkanen, kolmen alle kouluikäisen äiti, vaaliehdokas (kesk.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut