Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Vielä ehtii pohtia, kenelle oman äänen antaa

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Vantaan ennakkoäänestysprosentti oli ilahduttavasti viime vaaleja korkeampi.

Toivotaan, että äänestysvilkkaus säilyy samansuuntaisena myös varsinaisena vaalipäivänä.

Lue myös: Ennakkoäänestys käy ennätysvilkkaana Vantaalla – "Tiesin, ketä äänestän, sillä olen tehnyt vaalikonekyselyitä", sanoo vanhasta vaalitavastaan poikennut Kristina Syrjänpää

Kun kuntavaalit päätettiin siirtää huhtikuulta kesäkuulle, päätettiin samalla pidentää ennakkoäänestysaikaa kahteen viikkoon. Lisäksi äänestyspaikkoja lisättiin ja esimerkiksi Vantaalla sai äänestää monessa paikassa ulkona.

Ennakkoon voi äänestää muuallakin kuin kotikaupungissa. Näin ollen äänestämässä saattoi käydä vaikka drive in -tyyliin Helsingin Malmilla.

Pidempi ennakkoäänestysaika yhdistettynä mahdollisuuteen äänestää ulkona on ollut toimiva yhdistelmä. Uusien käytäntöjen soisi jäävän pysyviksi, eikä ainakaan vaalilaki estä järjestämästä ulkoäänestystä myös jatkossa.

Koronavirustilanteen vuoksi myös kampanjointi on ollut tavallisesta poikkeavaa. Ehdokkaat ovat kohdanneet äänestäjiä toreilla ja muilla kohtaamispaikoilla tavallista myöhempään.

Tällä viikolla on vielä hyvä mahdollisuus jutella ehdokkaiden kanssa kasvotusten, tutustua ehdokkaiden näkemyksiin vaalikoneen avulla ja pohtia, kenelle oman äänensä antaa.

Jos ennakkoäänestys meni sivu suun, kannattaa äänestää ensi sunnuntaina eli varsinaisena vaalipäivänä. Tulevat valtuutetut päättävät monista tärkeistä asioista, ja äänestämällä voi vaikuttaa siihen, kuka valtaa käyttää.

Tuoreet valtuutetut päättävät tulevalla valtuustokaudella muun muassa siitä, rakennetaanko Vantaalle ratikka vai ei. Myös peruspalvelujen toimivuuteen suunnatut satsaukset ovat valtuutettujen vallan alla.

Puolueiden välillä on myös eroja siinä mihin panostetaan ja mistä mahdollisesti leikataan. Vaikka kuntapolitiikka vaatii yhteistyötä ja yhdessä toimimista, ei kuitenkaan ole yhdentekevää, ketä äänestää. Muista siis käyttää ääntäsi.