Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Päättäjät kertovat kauniita korulauseita, mutta leikkaavat silti lapsilta ja nuorilta – toisenlaisia tekoja odotellessa

Lapset ja nuoret näyttää olevan helppo kohde säästöille, hehän eivät voi puolustaa itseään, kirjoittaja toteaa.

Vantaan kaupunki on jo vuosia saanut aivan rauhassa riistää lapsia ja nuoria. Viimeisin lapsiin ja nuoriin kohdistunut törkeys oli leiritoiminnan tuen lakkautus kesälle 2021 Kukonnotkon leirikeskuksessa.

Julkisuudessa kaupungin päättäjät ja vastuuhenkilöt kertovat kauniita korulauseita lapsista ja nuorista välittämisestä ja osallistavasta toiminnasta. Vantaalla on kuitenkin vuosien saatossa tehty päätöksiä, joiden seuraukset ovat langenneet juuri lasten ja nuorten kärsittäviksi.

Toimivia ja sisäilmaltaan terveitä kouluja lakkautetaan ja tuhotaan, jäljelle jäävien koulujen sisäilmakorjauksia viivytetään, ryhmäperhepäiväkoteja suljetaan, neuvoloita lakkautetaan, lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin on kuukausien jonot ja niin edelleen.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin, eikä näissä päätöksissä ole kaupungin asukkaiden mielipiteillä ollut mitään sijaa. Lapset ja nuoret näyttää olevan helppo kohde säästöille, hehän eivät voi puolustaa itseään, eivätkä äänestää eipä siis tarvitse välittää.

Olen itse viettänyt Kukonnotkossa unohtumattomia leirikesiä. Näistä kesistä on jäänyt muistoja, joita edelleen kerron omille lapsilleni. Leirit tuovat lapsille ja nuorille juuri sitä yhteisöllisyyttä ja syrjäytymisen ehkäisyä, mistä julkisuudessa niin kovasti puhutaan.

Tänä kesänä valitettavasti moni jää paitsi näistä kokemuksista leirien kallistuneen hinnan vuoksi. Miksi kaupungin päättäjät eivät näe näitä edullisia ja ennaltaehkäiseviä tapoja panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin?

Olisi kerrankin ollut hienoa lukea Vantaan kaupungin tehneen päätöksiä aidosti lasten ja nuorten hyvinvointia ajatellen. Korulauseita saanemme lukea jatkossakin, tekoja odotellessa.

Pettynyt vantaalainen