Mielipide | Miksi vaalilupaukset eivät näy päätöksenteossa?

Toivoisin tulevien kuntapäättäjien tekevän todellisen asennemuutoksen ja että he käyttäisivät kuntalaisten verovaroja todellisiin tarpeisiin, kuten sosiaali- ja terveystoimen palvelujen parantamiseen, kirjoittaja toteaa.

Koen olevani melkoinen ”kokemusasiantuntija”, sillä olen joutunut tekemään lukuisia selvityspyyntöjä, muistutuksia ja laatimaan paljon kirjeitä Vantaan kaupungin ylimmälle johdolle sekä sosiaali- ja terveystoimen puolella työskenteleville virkamiehille.

Heidän antamia vastauksiaan olen joutunut viimeisimpien selvityspyyntöjeni osalta odottelemaan jo kohtuuttoman pitkään.

Voin todeta, että ”kauniit iskulauseet” eivät todellisuudessa ole ainakaan minun kohdallani toteutuneet.

”Pidetään huolta kunnasta, kunta pitää huolen meistä” tai ”Kiusaamiseen puuttuminen tuo suuria säästöjä” eivät valitettavasti yksin riitä, vaan tarvitaan konkreettisia tekoja heikommassa asemassa olevien kuntalaisten olojen parantamiseen.

Vaaditaan konkreettisia toimenpiteitä, todellista asennemuutosta, lujaa tahtoa sekä empaattista ymmärtämistä päättävissä asemissa olevilta virkamiehiltä sekä kaupungin ylimmältä johdolta ennen kuin mitään todellisia muutoksia heikommassa asemassa olevien kuntalaisten kohtelussa tapahtuu.

Uusilta tulevilta kuntapäättäjiltä vaaditaan taitoa kohdata ymmärtäväisesti ja vilpittömästi heikommassa asemassa olevia kuntalaisia.

Jos itse tai joku läheinen on joutunut omakohtaisesti kokemaan muun muassa epäasiallista kohtelua, syrjintää tai kiusaamista ovat nämä niitä asioita, jotka viimeistään ”herättävät” halun auttaa ja toimia heikommassa asemassa olevien kuntalaisten parhaaksi.

Viimeaikaisten lehtikirjoitusten perusteella on näyttänyt siltä, että nykyiset kuntapäättäjät kyllä osaavat tehdä nopeita päätöksiä ja hankintoja niissä asioissa, jotka ovat heille mieluisia ja heidän arvomaailmansa mukaisia.

Tästä esimerkkinä mainittakoon muun muassa pikavauhtia päätetty jättiterassi ja siihen satsatut noin sadan tonnin kulut sekä ratikka-hanke, jonka tarkkaa ”hintalappua” ei voi kuin arvailla.

Toivoisin tulevien uusien kuntapäättäjien tekevän todellisen asennemuutoksen ja että he käyttäisivät kuntalaisten verovaroja todellisiin tarpeisiin, kuten sosiaali- ja terveystoimen palvelujen parantamiseen sekä saatavuuteen.

Kun kaikki kuntalaiset saisivat kokea olevansa arvokkaita ja hyväksyttyjä, myös heikommassa asemassa olevien kuntalaistenkin olisi parempi olla ja elää täällä Vantaalla.

Se olisi mielestäni sitä tulevaisuuteen sijoittamista ja todellista säästämistä eikä kuntalaisten verovaroja tarvitsisi silloin käyttää yhä enenevässä määrin ihmisten ”pahanolon” hoitamiseen.

Tulevaisuudessa olisi hyvä harkita vakavasti myös sitä, että mitattaisiin kaikkien kunnassa päättävissä asemissa olevien henkilöiden työnteko sekä siinä onnistuminen neljän vuoden välein vaaleilla, samalla kun pidetään kunnallisvaalit.

Olisihan se myös todellista demokratiaa, että kaikilla kuntalaisilla olisi myös mahdollista ottaa kantaa ja vaikuttaa siihen, ketkä kunnan asioista päättävät.

Uskon myös vakaasti siihen, että silloin kunnassa tehnyt päätökset hyödyttäisivät enemmän kaikkia kuntalaisia ja kiinnostus kuntapolitiikkaan lisääntyisi.

Heikommassa asemassa oleva kuntalainen, entinen Vantaan kaupungin työntekijä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut