Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Asukkaiden ääni saatava mukaan kaavojen suunnitteluun alusta asti – Uudessa yleiskaavassa uhkana on esimerkiksi Kaivokselan metsien rakentaminen ja Linnaisten metsien kutistaminen

Kirjoittajan mielestä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia kaavoitukseen tulisi lisätä, jotta asukkaiden ääni kuuluisi paremmin esimerkiksi lähiluontoon liittyvissä suunnitelmissa.

Ensi valtuustokaudella tehdään tärkeitä päätöksiä Länsi-Vantaan kehittämisestä. Myyrmäen innovaatiokaava, Vantaankosken kaavarunko ja Lammaslammen kaava ovat työn alla parasta aikaa, samaten Kaivokselan kaavarunko ja Kivistön keskustan kaava ovat vireillä, mutta koronan vuoksi asukkaiden osallistumismahdollisuudet ovat jääneet heikoiksi.

Viime vuosina kaavoitus Länsi-Vantaalla on saanut aiheellista kritiikkiä luontoselvitysten puutteellisesta toteuttamisesta, vanhojen metsien tuhoamisesta ja asukkaiden tarpeiden unohtamisesta sekä uusilla aluilla palvelujen sekä pysäköinnin puutteista. Länsi-Vantaan kaavoituksessa on unohtunut myös pienyritysten tarpeet.

Nyt Länsi-Vantaan kehittämiseen tarvitaan lisää uusia tapoja antaa asukkaille mahdollisuus jo aikaisessa vaiheessa tuoda näkemyksiään alueen suunnitteluun. Ei riitä, että asemakaavan valmistuttua pidetään esittelytilaisuus, jossa asukkaille kerrotaan, että tällainen siitä tuli ja muutoksia ei voida enää toteuttaa.

Uudessa yleiskaavassa uhkana on esimerkiksi Kaivokselan metsien ja kaivospuiston rakentaminen, Linnaisten metsien kutistaminen ja varsinkin Kivistön alueella vanhojen metsien kaato asutuksen tieltä.

Kaavoituksen edetessä tulisi arvioida uudelleen, miten ajantasaisiin luontokartoituksiin perustuvia luontoarvoja voisi paremmin säilyttää ja miten asukkaiden toiveet elävästä lähiluonnosta voidaan huomioida. Kerran tuhottu vanha metsä ei palaa.

Pähkinärinteessä ollaan tuhoamassa Lammaslammen viihtyisä miljöö palstaviljelyalueineen, vaikka paikallinen asujaimisto haluaisi sitä säilyttää. Sama saattaa olla Myyrmäessä, kun yleiskaava joskus saa lainvoiman.

Puhutaan paljon Vantaan houkuttelevuudesta ja sen parantamisesta. Yhtenä keinona voisi olla, että jo suunnittelun varhaisissa vaiheissa pyydetään alueen asukkaat ja asukasyhteisöt mukaan kommentoimaan jo ensimmäisiä kaavaversioita sekä kysytään asukkailta, millaista kaupunkia he haluavat lähelleen.

Varhaisessa vaiheessa voidaan jo kartoittaa palvelujen saatavuus, jotta uudet asukkaat eivät jää niitä ilman. Kun asukkaat saavat vaikuttaa, he myös arvostavat lähiympäristöään.

Muutetaan Vantaan tavaksi keskustella asukkaiden kanssa ja kuunnella heidän näkemyksiään jo suunnittelun alkuvaiheessa. Haetaan uusia tapoja kerätä heidän näkemyksensä parantamaan Vantaata.

Kari Saari