Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mistä löytyisi yksinasuvalle sopiva kuntavaaliehdokas? – Yksinasuvat on jätetty huomiotta kaupunkien palveluiden kehittämisessä

Yksinasuvien korkeita elinkustannuksia ei huomioida, kun päätetään erilaisista kunnallisista kotitalouskohtaisista perusmaksuista, kirjoittaja huomauttaa.

Yksinasuvia on 1,2 miljoonaa, mutta mistä löytyisi yksinasuvien asioita esillä pitäviä ehdokkaita? Elämme kunnissa ja kaupungeissa, joissa yksinasuvia asukkaita ei huomioida.

Parisuhdekeskeisessä yhteiskunnassa yksinasuvien elämänmuotoa on pidetty tilapäisenä elämänä. Tästä johtuen yksinasuvat on jätetty huomiotta kaupunkien strategioissa sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä. Lisäksi yksinasuvien tarpeita ovat määrittäneet pitkälti muut kuin yksinasuvat itse.

Sosiaali- ja terveyspalveluja tai asuntorakentamista on kuitenkin vaikea kehittää, jos väestöryhmien erilaisiin tarpeisiin ja hyvinvointieroihin ei kiinnitetä huomiota. Elämänmuotona yksinasuminen on yhtä aitoa elämää kuin perheellisyyskin eikä siten voi olla peruste huomiotta jättämiselle.

Jos väestöryhmäeroja ryhdyttäisiin tarkastelemaan, moni keskustelu saisi yllättäviä piirteitä.

Esimerkiksi Tilastokeskuksen tulonjakotilastoista (2019) käy ilmi, että yksinasuvista 28 prosenttia on köyhiä, mutta vain 5 prosenttia kaksin elävistä pareista on pienituloisia. Köyhyys koskettaa erityisesti siis yksinasuvia kuntalaisia.

Yksinasuvilla on korkeammat elinkustannukset, koska yksinasuva ei pysty jakamaan arjen menoja puolisonsa kanssa eikä hänellä ole kotitaloudessaan käytössä kaksia tuloja laskujen maksamiseen. Tätä eroavaisuutta ei huomioida muun muassa silloin kun päätetään erilaisista kunnallisista kotitalouskohtaisista perusmaksuista.

Näin vaalien alla yksinasuvien tulisi herätä pitämään huolta väestöryhmänsä hyvinvoinnista sekä rohkeasti nostaa oma elämänmuotonsa perheiden rinnalle ja huolehtia siitä, että kunnallisessa päätöksen teossa tulee huomioitua myös yksinasuvien hyvinvointi.

Yksinasuvat ry Raija Eeva, puheenjohtaja