Päätoimittajalta: Äänestysprosentti jäämässä hyvin vaisuksi Vantaalla – Miksi äänestäminen kuntavaaleissa ei kiinnosta?

Mia Lindström

Mia Lindström

Vantaan äänestysprosentti on jäämässä näissä kuntavaaleissa 48,4 prosenttiin. Se on ruma ja surullinen luku. Viime kuntavaaleissa (2017) äänestysprosentti oli sentään 52,3 ja sitä edellisissäkin vuonna 2014 päästiin vitosella alkavaan lukuun.

Vantaalla on useita alueita, joissa äänestysaktiivisuus painui alle 40 prosentin.

Miksi äänestäminen kuntavaaleissa ei vantaalaisia innosta? Nämä vaalit ovat juuri ne, joissa ajetaan arjen asioita. Valtuutetut päättävät niin uusista kouluista ja päiväkodeista, terveyspalveluista ja ylipäätään monesta sellaisesta asiasta, jotka näkyvät vantaalaisten jokapäiväisessä elämässä.

Näistä asioista vantaalaiset puolueet ja ehdokkaat ovat viestineet, kukin omalla tavallaan.

Reiluuden nimissä on todettava, etteivät nämä vaalit innostaneet muuallakaan Suomessa entiseen tapaan. Koko Suomen äänestysprosentti oli vaivaiset 55,1 prosenttia, kun viime vaaleissa sentään 58,8 prosenttia käytti äänioikeuttaan. Jopa naapurikaupungissa Espoossa, jossa perinteisesti äänestetään Vantaata vilkkaammin, äänestysprosentti jää alle 60 prosentin.

Syitä on aika analysoida vaalipäivän jälkeen.

Äänestäminen on silti oikeus ja mielestäni myös velvollisuus. Äänestämättä jättäminen on toki yhdenlainen viesti päättäjille.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut