Pääkirjoitus Miten käy Vantaan ratikan? Kokoomuksen äänillä on suuri merkitys

Äänestäjät, tai ainakin vajaat puolet heistä, ovat kertoneet kantansa. Kuntavaalien tulos kielii toiveesta muutokseen.

Kokoomus nousi Vantaalla suurimmaksi puolueeksi, ohi demareiden. SDP on tottunut olemaan kuntavaaleissa kärkipaikalla. Puolue on menettänyt ykköspaikkansa Vantaalla vain kerran aiemmin, vuonna 2008.

Maalis- ja toukokuussa tehdyt kannatusmittauksemme ennustivat tuolloin kokoomukselle joko kolmos- tai kakkossijaaja selvästi vuoden 2017 kuntavaaleja heikompaa kannatusta. Toisin kävi. Puolue komeilee nyt Vantaan suurimpana ja onnistui saamaan yhden lisäpaikankin.

Ja jos joku Vantaan alhaisesta äänestysprosentista (48,4 prosenttia) hyötyi, se oli kokoomus. Puolue sai odotetusti uskolliset äänestäjänsä liikkeelle. Sen sijaan SDP ja perussuomalaiset eivät tässä yhtä hyvin onnistuneet.

Perussuomalaiset kuuluu Vantaalla kuitenkin voittajiin, siitä kertoo neljän lisäpaikan saaminen. Tai oikeammin puolue palaa siihen, missä se vuonna 2012 käydyissä kuntavaaleissa oli. Tuolloin puolue sai Vantaalta läpi 11 valtuutettua.

Yksi vaalien suurimpia puheenaiheita oli Vantaan ratikan rakentaminen. Perussuomalaiset tunnetaan ratikkakriittisinä, toisin kuin vaikkapa kolme paikkaa näissä vaaleissa menettäneet vihreät.

Suurin mielenkiinto kohdistuukin kokoomukseen, jonka äänet tulevaisuudessa ratkaisevat sen, rakennetaanko Vantaalle ratikka vai ei. Puolueen rivit eivät ole asiassa yhteneväiset, vaan mielipiteet jakautuvat laidasta laitaan.

Rakentamispäätöksestä sukeutuu aikanaan tulevan valtuustokauden todellinen jännitysnäytelmä, jossa kokoomus on todennäköisesti ratkaisijan roolissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut