Mielipide: Vantaalla on käynnistettävä laaja-alainen lähiöiden kehittämisohjelma – Tarvitaan massiivisia rakenteellisia toimia ja asukkaiden näkemyksiä

Kirjoittajan mukaan moni vanhoista lähiöistä on pudonnut kehityksestä.

Vaalit ovat ohi. Äänestysaktiivisuus jäi todella alhaiseksi, osassa lähiöitämme se romahti täydellisesti. Se on hiljainen viesti päätöksentekijöille.

Vantaa kasvaa ja kehittyy. Uusia alueita ja asuntoja rakentuu. Vanhoista lähiöistämme valtaosa on kuitenkin pudonnut kehityksestä. Niihin eivät sijoittajat rahojaan ole investoineet.

Kaupunki on ollut puun ja kuoren välissä. On kohdennettu rahoitusta eriarvoistumiskehityksen torjuntaan, jota toki tulee jatkaa. Se ei kuitenkaan yksin riitä.

Tarvitsemme huomattavasti massiivisempia rakenteellisia toimia lähiöidemme kehittämiseen. Kaupungin strategian painopisteisiin on otettava laaja-alainen vanhojen lähiöiden kehittämisohjelma.

On kysyttävä asukkailta, mitä he haluavat asuinalueellaan kehittää, ja parannettava asuinalueiden viihtyisyyttä. On tehtävä purkavaa saneerausta, korjattava vanhat kauppakeskukset tai luotava kokonaan uusia. On puututtava entistä voimallisemmin koulujen väliseen eriarvoistumiseen.

Hakunilan kehittäminen on jo käynnistymässä, mahdollisesti rakennettava ratikka tuo siihen lisää myötätuulta. Koulukysymykset ja kauppakeskus ovat kuitenkin alueen akuutteja kysymyksiä eriarvoistumiskehityksen torjunnassa.

Koivukylä–Havukoski-alueella vesi on myös seisonut pitkään. On kyettävä löytämään ratkaisu vanhan keskustan kehittämiseen. Asuinalueen oikeanlainen täydennysrakentaminen ja keskitetyt parkkiratkaisut lisäisivät viihtyvyyttä, samoin palveluiden kehittäminen yhdessä asukkaiden kanssa.

Korsossa haasteet ovat samantyyppiset.

Myyrmäki kasvaa kovaa vauhtia. Alueen kaavoituksessa on huolehdittava, ettei alue ole pian uusi Itä-Pasila.

Urbaanin kaupunkikulttuurin syntyyn on Myyrmäessä hyvät edellytykset. Kaupungin palvelujen turvaaminen uudistuvan alueen vanavedessä on kuitenkin välttämätöntä.

Myyrmäkeen suunniteltu uusi kulttuuri- ja asukastilat tarjoava keskus tulee toteuttaa sekä turvata alueella sosiaali -ja terveyspalveluita myös jatkossa. Martinlaakson oppimiskampuksen kehittäminen on myös olennaista.

Lähiöohjelma, johon kenties myös valtiolta haettaisiin rahoitusta, on mitä pikaisimmin tarpeen laittaa liikkeelle.

Säde Tahvanainen, kaupunginhallituksen varapj. (sd.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut