Pääkirjoitus Tekevätkö uudistukset kaupunkipyöräilystä houkuttelevampaa?

Kaupunkipyörien suosio ei ole Vantaalla ollut Helsingin ja Espoon veroista.

Huhtikuussa startanneella kolmannella kaupunkipyöräkaudella on kuitenkin tehty uudistuksia, joiden tavoitteena on kasvattaa pyöräilyn suosiota.

Kaupunki on lisännyt Vantaalle uusia kaupunkipyöräasemia, joista valtaosa, 15, on sijoitettu Tikkurilaan ja sen liepeille Viertolaan, Jokiniemeen ja Hiekkaharjuun.

Aiempaa tiheämpi asemaverkosto on vastaus käyttäjien toiveeseen ja samalla osa kokeilua.

Jos pyöräasemien määrän lisääminen lisää myös kaupunkipyörien käyttöä, voi asemia kaupungin mukaan lisätä myös muualle Vantaalla.

Tikkurilan seudun uusien asemien lisäksi yksittäisiä asemia on lisätty eri puolelle kaupunkia, kuten Martinlaaksoon. Kenties toivotuin on Kuusijärvelle tullut uusi asema, joka parantaa suositun virkistysalueen saavutettavuutta yhdessä Peijaksentiellä sijaitsevan Päiväkummun aseman kanssa.

Vantaalla uutta on myös pyörän käyttöajan pidennys. Kun aiemmin pyörällä sai polkea maksimissaan 30 minuuttia samalla maksulla, on käyttöaikaa pidennetty nyt tuntiin.

Se on tervetullut muutos, sillä pyörällä on nyt vaivattomampi polkea hieman pidemmälle, eikä tehdä vain lyhyitä pyrähdyksiä.

Kaupunkipyörillä on Vantaalla poljettu kesästä 2019. Sopimus nykyisen kaupunkipyöräjärjestelmän toimijan kanssa on voimassa vuoteen 2022 ja sen jälkeen on mahdollisuus optiovuosiin 2023–2025. Vantaa voi siis kilpailuttaa kaupunkipyöräjärjestelmänsä samaan aikaan Helsingin ja Espoon kanssa.

Koko pääkaupunkiseudulla toimiva yksi yhteinen kaupunkipyöräverkosto olisi luonnollisesti kaikkein sujuvin, järkevin ja mahdollistaisi pyörien käytön myös kaupungista toiseen liikuttaessa.

Muutos liikkumistottumuksissa voi olla hidasta. Nähtäväksi jää, ottavatko vantaalaiset kaupunkipyörät omakseen, oli järjestelmä mikä tahansa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut