Pääkirjoitus Jalkapalloturismilla voi olla ikävät seuraukset – koronatestin ja karanteenin olisi pitänyt olla itsestäänselvyys Pietarista palanneille

Miesten jalkapallomaajoukkuetta seuraavien turistien Pietarin-tuliaiset ovat tällä viikolla puhuttaneet niin sosiaalisessa mediassa kuin kahvipöytäkeskusteluissa. Se ei ole ihme, sillä Venäjältä palanneisiin turisteihin on liitetty jo yli 200 uutta koronatartuntaa ja karanteenissa on liki 800 ihmistä. Luku kasvaa koko ajan.

Iso joukko suomalaisia matkusti paikan päälle yhteen maailman koronakiihdyttämöistä – sellainen Venäjä juuri nyt on.

Tautipesäkkeestä palattiin osin testeittä ja esteittä, vaikka koronan leviämisen vaara oli ilmeinen.

Näin jälkikäteen voimme sanoa, että jokaisen kotiin palanneen olisi pitänyt mennä testiin ja aloittaa asianmukainen karanteeni. Mutta ainakin osa livahti kesänviettoon ihmisten keskelle.

Lue myös: Juhannuksen juhlijoiden ja futisfanien tartunnat kaksinkertaistivat koronaluvut Vantaalla – "Pieniä ryväksiä tuli kesämökeiltä", sanoo ylilääkäri

Jalkapalloturismilla voi olla ikävät seuraukset, sillä THL:n edustajat ovat jo väläyttäneet kiristyviä koronatoimia keskellä kauneinta kesää.

Se olisi valtava takaisku etenkin pääkaupunkiseudulle, joka vasta hiljattain selviytyi pandemian leviämisvaiheesta kiihtymistasolle.

Juuri, kun tapahtumia on saatu taas järjestää hieman vapaammin, liikuntatilojakin avattua ja ravintolojen rajoituksia höllennettyä, joudutaan jo pohtimaan mahdollisia kiristyksiä.

Uudet tartunnat ovat levinneet pitkälti nuorten aikuisten keskuudessa – heillä kaikilla rokotetta tuskin vielä on.

Vantaalla rokotukset ovat edenneet ripeästi ja nyt rokotetaan jo 12–15-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia. Vielä on kuitenkin matkaa siihen, että rokotuskattavuus olisi riittävä.

Moni ei lomalla haluaisi vaivata mieltään koronaviruksella, mutta rokotus kannattaa käydä ottamassa, jos sitä ei vielä ole. Mallia saisi ottaa vanhemmasta väestä, joka on hoitanut osuutensa hienosti ja ottanut rokotteen tunnollisesti.

Vapauteen kuuluu vastuu, myös kesällä. Jokaisen ulkomaille mielivän tai Suomessa matkailevan on syytä muistaa tämä ja noudattaa jo entuudestaan tuttuja koronaohjeistuksia karanteeneineen ja testiin hakeutumisineen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut