Pääkirjoitus Sähköpotkulaudalla kiitävän tulee muistaa vastuunsa – pätevä kulkupeli muuttuu vaaralliseksi vastuuttoman ajajan käsissä

Ensimmäiset vuokrattavat sähköpotkulaudat ilmestyivät hiljattain Vantaan katukuvaan, kun yhdysvaltalainen Bird-yhtiö toi potkulaudat Tikkurilaan.

Kiitureilla voi ajaa toistaiseksi Tikkurilan alueella, mutta toiminnan suunnitellaan laajentuvan muuallekin Vantaalle.

Myös toinen yhtiö, saksalainen Tier, on aloitti toimintansa tiistaina Vantaalla.

Sähköpotkulautoja on pitkään voinut vuokrata muun muassa Helsingistä, missä kiitureihin on liitetty lieveilmiöitä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi kesäkuussa, että sähköpotkulaudalla ajamisesta syntyvät onnettomuudet kuormittavat terveydenhuoltoa etenkin yöaikaan.

Tyypillisesti päivystykseen saapuu nuori aikuinen, joka on loukkaantunut ajettuaan potkulaudalla yön pikkutunteina päihtyneenä.

Turmat ovat osin vakaviakin; kasvojen luiden murtumia, hampaiden murtumia, aivoverenvuotoja...

Kypärän käyttö olisi paikallaan myös sähköpotkulaudalla ajettaessa, mutta sitä ei moni spontaanisti laudan alleen ottava ymmärrettävästi kanna mukanaan.

Toinen sähköpotkulautoihin liitetty huoli liittyy jalankulkijoiden turvallisuuteen. Sähköpotkulaudan nopeus voi olla nelinkertainen jalankulkijaan verrattuna. Liki äänettömästi ja toisinaan liian läheltä ajavat lautailijat voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Ideaan kuuluu, että laudan voi napata alleen mistä tahansa. Tämä tarkoittaa samalla, että potkulautoja lojuu siellä täällä tukkeena.

On kuitenkin syytä muistaa, että ajoi sitten autolla, pyörällä tai sähköpotkulaudalla, vastuu on aina kuljettajan.

Itse menopeli on vastuullisesti ja oikein ajettuna näppärä peli ja varsin tervetullut lisä kaupunkialueella liikkumiseen. Se, että potkulaudalla ajaa itsensä ja muut vaarantaen, kenties vielä humalassa, on järjen köyhyyttä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut