Pääkirjoitus | Lataa, pappa, sovellus!

Entisajan Mateilla ja Liisoilla oli nykynäkökulmasta katsottuna aikoinaan helppoa, kun he joutuivat kokoamaan rohkeutensa ja astumaan junan kyytiin, soittivat ensimmäisen puhelunsa tai napsauttivat sähkövalon päälle. Suurten keksintöjen jälkeen ihmisten arkeen alkoi tupsahdella hyödyllisiä laitteita, joiden käyttö oli yksinkertaista, pari napinpainallusta vaativia.

Arkielämän laitteet ja mahdollisuudet olivat saman tien kaikenikäisten hallittavissa. Nyt on toisin.

Sen jälkeen kun maailma meni verkkoon, se pieneni, mutta samalla suureni ja monimutkaistui etenkin niille, joille erilaisten verkkopalvelujen nopeatahtinen kehittyminen ei ole osunut otollisimpaan oppimisen ikävaiheeseen. Se, että kaikilla on älypuhelin kädessä, ei vielä tarkoita tasavertaisia mahdollisuuksia palvelujen saamisessa.

Onnellinen on se pappa tai mamma, jolle lapsi tai lapsenlapsi sanoo, että lataa sovellus, sitten auttaa tekemään sen ja opettaa vielä käytönkin. Ja jaksaa auttaa seuraavallakin kerralla, jos joku vaihe on unohtunut.

Nykymaailman hallintaa rajaavat monet tekijät aina varallisuudesta terveydentilaan ja omien ihmiskontaktien laajuuteen. Lisäksi vikatilanne bittiavaruudessa on monesta ärsyttävämpi, lannistavampi ja jopa pelottavampi kokemus kuin se, että sähköhammasharja lakkaa toimimasta.

Digitalisaation valloittama palvelujen maailma on muuttunut entistä kasvottomammaksi. Palveluntarjoajat, samoin kuin monet muut toimijat, pystyvät verkossa myös kätkeytymään sen taakse.

Suora tiedustelu ja nopea palaute tai viasta ilmoittaminen on käytännössä useimmiten mahdotonta, sillä puhelinnumeroita ei enää asioiden hoitamiseksi löydy. Kiitos palautteestasi- tai viestisi on vastaanotettu -ilmoitus ei kerro, missä ajassa asia saavuttaa oikean kohteensa, saati johtaa toimenpiteisiin.

Laajalle levinneessä anonyymiudessa ikäihmisten tasavertaisuus muiden kanssa on kaikkein heikoimmilla, ja seurauksena saattaa olla hätää ja ahdistusta, kuten kertomastamme tapauksesta Hakunilassa käy ilmi.

Hakunilasta löytyi pelastava kanssaihminen. Heitä ei valitettavasti riitä kaikille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut