Mielipide | Simonkodissakin on vanhuksilla tukalan kuuma – nopea apu juuttui byrokratiaan

Kirjoittaja toteaa, että pysyvämpiä muutoksia ja korjauksia sisäilman viilennykseen voidaan saada perusparannusten ja lisärakentamisten yhteydessä.

Kuumuus vaivaa j opa uusissa päiväkodeissa uutisoi Vantaan Sanomat. Terveitä, vaivatta liikkuvia ihmisiä saatetaan kuitenkin hätätilanteessa siirtää kuumasta varjoon ja viileämpään paikkaan. Toisin on monissa laitoksissamme, kuten Simonkodissa.

Simonkodissa ympärivuorokautisessa hoidossa olevilla potilailla on ollut tukalan kuuma. Siellä ei ole tuulettimia eikä viilentävää ilmastointia.

Jokainen tukala päivä sängyssään omassa huoneessa tai yhteistiloissa olevalle ihmiselle on liikaa. Ikkunoitakaan ei saa aukaista turvallisuuden vuoksi.

Kuumuudesta kärsiminen tuli vielä koronapandemian päälle, josta vanhusten hoitolaitoksissa on erityisesti kärsitty. On oltu eristyksessä ja omaisia ei ole voinut tavata kohta kahteen vuoteen.

Omaiset ovat Simonkodissa yrittäneet saada vanhusten epäinhimillisiin oloihin parannusta sosiaali- ja terveystoimen kautta, mutta yritykset ovat juuttuneet pitkään ketjuun.

”Odotetaan sosiaali- ja terveystoimen toimeksiantoa”, vastattiin Vantista. Määräysvallan omaavaa ei tavoiteta ja/tai hän ei reagoi asioihin.

Tässä tapauksessa ensiapu kuumuuteen saataisiin nopeasti tuulettimilla ja viilentimillä.

Tarvitaanko aina tällainen ketju, jotta asiat hoituisivat? Tarvitaanko jokaiselle henkilölle myös ”päällystakki” valvomaan, että asia tulee hoidetuksi?

Miten asiat hoituvat tulevaisuudessa Sote-ratkaisun ja maakuntien toteutumisen astuttua voimaan?

Ensiaputilanteissa on voitava käyttää maalaisjärkeä pelkäämättä toisten varpaille hyppäämistä.

Pysyvämpiä muutoksia ja korjauksia voidaan saada perusparannusten ja lisärakentamisten yhteydessä. Nyt on korkea aika muuttaa ja lisätä suunnitelmat sellaisiksi, että on aina mahdollisuus tehokkaaseen tuuletukseen ja viilennykseen. Muutokset vaativat määrärahoja budjettiin.

Kuntalaisille ja valtuutetuille vakuutetaan, että Vantaalla on varaa rakentaa satojen miljoonien ratikka. Siksi uskon, että nämäkin vaatimattomat rahalliset tarpeet päiväkodeissa ja vanhustenhoitolaitoksissa lisätään budjettiin ja ne tulevat helposti maksetuksi. Vai odotetaanko Soten ratkaisevan nämäkin pulmat?

Paula Lehmuskallio Kaupunginvaltuutettu (Kok) Sairaanhoitaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut