Pääkirjoitus Välinpitämätön metelöi yöllä

Yksikin viritetty mopo, auto tai moottoripyörä voi saada aikaa sellaisen metelin yöaikaan, että koko lähialueella ei nukuta. Nopeat kiihdytykset ja muu joutava päristely nostavat desibelit sellaisiin korkeuksiin, että uni ei tule tai se katkeaa metelin tunkeutuessa korviin. Metelöinti voi jatkua tuntikausia, useina iltoina ja viikonloppuina, kertovat unensa menettäneet eri puolilta Vantaata.

Tämän kesän hurjan ja pitkän helleputken vuoksi kodeissa on jouduttu viilentämään sisätiloja öisin niin, että kaikki mahdolliset ikkunat ja ovet ovat auki. Siksi yön häiriköiden mellestäminen on tuntunut entistä raastavammalta. Kaikki eivät voi käyttää korvatulppiakaan.

Erityisen voimakkaasti ääni kuuluu betonisten seinien kuiluissa ja muutoin hiljaisilla omakotitaloalueilla.

Osa ihmisistä tekee töitä myös keskikesällä, joten heidän pitäisi saada nukuttua, jotta aamuherätys olisi siedettävä. Työ voi olla tarkkuutta ja keskittymistä vaativaa, ehkä aamuherääjän käsissä on jopa ihmishenki. Kuorma-autonkuljettajalla voi olla edessään pitkä ajomatka ja ratissa pitäisi olla pirteänä.

Hyvää ja katkeamaton unta tarvitsevat kuitenkin kaikki, myös lomalaiset, lapset ja vanhukset, sillä se vaikuttaa terveyteen. Voimakas ja pitkäkestoinen liikennemelu on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen (s. 4).

Öinen moottorien pärisyttäminen on pienen porukan hupia. He eivät tunnu välittävän muista ihmisistä lainkaan. Se on itsekkyyttä vailla empatiaa.

Eikö heillä riitä ymmärrystä, kuinka kipeältä tuntuu äidistä, jonka pikkuinen on sikeimmässä unessaan ja herää siihen, kun viritetty moottoripyörä paukahtaa äänekkäästi käyntiin tai kiihdyttää lähikadulla edestakaisin. Tai kun kukonlaulun aikaan työnsä aloittava kaupanmyyjä yrittää nukkua ne puolenyön jälkeiset viimeiset pari tuntia ennen kuin pitää nousta, mutta silloin kadulta kuuluu moottoreiden taukoamaton ujellus. Jos he vain hetkeksi asettuisivat itse nukkujan asemaan, niin ehkä metelöinti lakkaisi lyhyeen.

Armi Suojanen

Toimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut