Mielipide: Peruspalveluiden korjaaminen on valtuustokauden ykkösasia

Kirjoittajat toteavat, että peruspalvelut ovat olleet Vantaalla korjauksen tarpeessa jo vuosia ennen kuin korona alkoi jyllätä.

Vantaan Sanomat uutisoi valtuustoryhmien päässeen sopuun tulevan valtuustokauden talous- ja strategialinjauksista. Myös Vasemmistoliitto päätti perusteellisen harkinnan jälkeen allekirjoittaa sopimuksen.

Tärkeintä on, että kaikki poliittiset ryhmät sitoutuivat korjaamaan Vantaata rajusti ravistelleen koronakriisin tuoman hoito- ja hyvinvointivajeen. Se on ollut keskeinen tavoitteemme.

Resurssipulassa riutuvat peruspalvelut Vantaalla ovat olleet kunnon korjauksen tarpeessa jo vuosia ennen koronaa. Niiden kuntoon saattamista ajamme tulevaisuudessakin. Se on tulevan valtuustokauden ykkösasia.

Sopimuksessa on silti puutteita. Eduskunnan hyväksymä soteuudistus siirtää kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut hyvinvointialueille. Maan hallitus on aloittanut maakuntaveron valmistelun. Eikä pandemiaakaan ole kokonaan vielä voitettu.

Muuttuvassa maailmassa ei ole fiksua sulkea etukäteen pois keskeisiä välineitä tulojen keräämiseen. Näin valtuustosopimuksessa kuitenkin käy, jos kunta- ja kiinteistöveron muutokset rajataan etukäteen ulos. Tämä yhdistettynä täsmällisiin vuosikatetavoitteisiin ja kaupungin kasvuprosenttilaskelmiin luo painetta palveluiden heikennyksiin.

Siksi korostammekin valtuustosopimuksen kohtaa, jonka mukaan ”taloustavoitteita voidaan arvioida uudelleen myös, jos taloudellisessa toimintaympäristössä tapahtuu muita olennaisia muutoksia”.

Vasemmistoliitto ei näe tarvetta veronkorotuksille tulevalla valtuustokaudella. Puolue myös vastusti isoja kiinteistöveron korotuksia vuoden 2021 talousarvioon, vaikka suuret puolueet ajoivat ne läpi.

Myös omaisuuden myynnissä on omat ongelmansa. Sopimukseen on kirjattu, että tarpeettomasta omaisuudesta luovutaan. Toisaalta kaikki käytössä oleva – tai nykyistä paremmin käytettävissä oleva - omaisuus on mielestämme tarpeellista.

Talous on väline, jolla hoidetaan kaupunkilaisten palveluita ja tehdään investointeja kaupungin tulevaisuuteen. Väline on pidettä kunnossa, mutta se ei saa johtaa palveluiden kurjistamiseen.

Vasemmistoliiton valtuustosopimus-neuvottelijat Ville Karinen Vantaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Antero Eerola Valtuustoryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kansanedustaja kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut