Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Eläkeikäisen yrittäjäparin tulisi erota saadakseen tukea

Yrittäjäpariskunta on uupumiseen asti hakenut Kelasta tukea asumiseen ja toimeentuloon.

Olemme Vantaalla yli 50 vuotta toiminut yrittäjäpariskunta. Olemme vuosikymmenten aikana työllistäneet varmasti noin 100 henkilöä, maksaneet palkat ja verot.

Yrittäjinä olemme maksaneet itsellemme pientä palkkaa ja eläkkeemme ovat näin ollen pienet. Nyt tarvitsisimme hieman apua ja tukea.

Puolisoni sairastui vakavasti pari vuotta sitten, mutta edelleen on jaksamisensa rajoissa tehnyt töitä. Säästömme olemme joutuneet käyttämään sairastelun aiheuttamiin kuluihin. Itse olen hieman liikuntarajoitteinen ja käytän ajoittain liikkumiseen tukia.

Olemme uupumukseen asti hakeneet eläkkeensaajan asumistukea ja toimeentulotukea Kelasta. Laskennallisesti jäämme väliinputoajien ryhmään.

Asumme erään eläkesäätiön omistamassa noin 60 neliön asunnossa, joka on edullisempi kuin esimerkiksi Lumo- tai Sato-asunnot. Asuntomme on valmiiksi liikuntaesteetön: leveät ovet, ei kynnyksiä, avoin keittiöseinä, ramppi ulko-ovella, ensimmäinen kerros, vain yhdet portaat hissin rikkoutuessa.

Kelan mukaan asuntomme on liian kallis ja meidän tulisi muuttaa halvempaan asuntoon, koska vuokra ylittää heidän kriteerinsä. Kelan raameihin sopivia asuntoja ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Nykyisessä asunnossamme tulemme toimeen ja pärjäämme ilman kotiapua ja kotisairaanhoitoa. Tällä hetkellä minä pystyn hoitamaan lääkehuollon ja jakelun ja selviydymme arjen askareista asunnon esteettömyyden takia.

Saadaksemme eläkeläisen asumistukea ja tai toimeentulotukea meidän pitäisi muuttaa erilleen, erota, hakea kahta asuntoa, kotisairaanhoitoa miehelleni ja kotiapua kummallekin.

Edellisen kaltaiset järjestelyt tulevat huomattavan paljon kalliimmaksi tukien muodossa ja ovat täysin epäinhimmillistä meille. Kyseessä on kuitenkin vain noin 400 euron tuesta, jonka turvin selviytyisimme yhdessä.

Onko tässä mitään järkeä?