Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Kulttuuri on viihtyisän kaupungin sydän ja sen Vantaa on unohtanut

Kirjoittaja on Vantaan vapaa-ajan lautakunnan jäsen. Hän toteaa Vantaan pitävän jumbosijaa verrattaessa suurten kaupunkien satsauksia kulttuuriin.

Maailman vetovoimaisimpia ja viihtyisimpiä kaupunkeja yhdistää yksi tekijä. Niissä on ymmärretty rikkaan kaupunkikulttuurin merkitys asukkaiden viihtyvyydelle ja kaupungin vetovoimalle.

USA:n startup-kaupunkien ykköseksi ohi Piilaakson on noussut Austin, joka on kuuluisa juuri monipuolisesta kulttuuritarjonnastaan ja erityisesti musiikista.

Pelkkä livemusiikki on kaupungille yli kahden miljardin vuotuinen bisnes, joka on enemmän kuin Suomen valtion koko kulttuuribudjetti. Kaupunki oli vielä 90-luvulla vähän Vantaata suurempi, mutta nyt asukkaita on saman verran kuin koko pääkaupunkiseudullamme ja joka päivä tulee noin 150 lisää.

Suomessakin osataan. Brittilehti Monocle rankkasi tänä kesänä Helsingin maailman kolmanneksi parhaaksi kaupungiksi asua. Yksi tärkeimmistä syistä oli, että Helsinki ymmärtää taiteen ja kulttuurin merkityksen.

Mikä on sitten Vantaan tilanne? Kuntaliiton ja kulttuuripoliittisen tutkimuskeskuksen aineistoista käy ilmi, että Vantaa pitää jumbosijaa, kun verrataan suurten kaupunkien satsauksia kulttuuriin.

Kaupunkikulttuurin budjetista rahoitetaan liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto- ja asukaspalvelut. Edellä mainitut palvelut ovat kustannustehokkain tapa lisätä kaupungin viihtyvyyttä ja ennaltaehkäistä ongelmia. Vaikka kaupungin viime vuoden tulos oli 54,6 miljoonaa ylijäämäinen, tänä vuonna leikataan kaupunkikulttuurista moninkertaisesti verrattuna muihin palveluihin, kun leikkaukset suhteutetaan toimialojen kokoon.

Näitä toimia voisi kutsua vaikka negasäästöiksi, koska niistä aiheutuvat kulut ovat usein pidemmällä aikavälillä säästettyä summaa suuremmat. Ei siis mitään fiksua talouspolitiikkaa.

Jos jatkamme näin, Vantaan kaupunkikulttuuri kuihtuu ja ero naapureihin käy entistä räikeämmäksi. Sillä taas on suuri vaikutus kaupungin imagoon, vetovoimaan ja tulopohjaan. Lopulta ihmiset äänestävät jaloillaan.

Uudella valtuustolla on nyt mahdollisuus nostaa Vantaan jumbosijalta kulttuurikaupungiksi ja luoda samalla vakaata pohjaa kaupunkimme tulevalle kehitykselle. Kulttuuri on kaupungin sydän, jonka ympärille kaikki muu rakentuu.

Pekka Rautio (vihr.), opettaja, musiikintekijä, varavaltuutettu, vapaa-ajan lautakunnan jäsen