Mielipide | Moni eläkeläinen havahtuu asunnon ostoon liian myöhään

Liian moni havahtuu oman asunnon merkitykseen vasta eläkeiän kynnyksellä alkaessaan miettiä, kuinka pienistä eläkkeistä pystyy vuokran maksamaan, kirjoittaja pohtii.

Eläkeyhtiön tekemässä kyselyssä nuoret olivat todenneet, ettei eläke tule riittämään elämiseen. Se tuntuu varmasti hyvin turhauttavalta ja oma yrittäminenkin saattaa sen vuoksi heikentyä.

Mikään ei ole niin tärkeää meille jokaiselle, kuin usko omaan elämään, tulevaisuuteen ja joskus myöhemmin eläkkeellä pärjäämiseen.

Tärkeintä olisikin, että nuorille olisi tarjolla vakinaista ja säännöllistä työtä, jonka varaan elämäänsä voisi suunnitella ja usko omaan pärjäämiseen vahvistuisi. Tämä jos mikä olisi yhteiskunnallisestikin tärkeää.

Yksi eläkkeellä pärjäämisen edellytys on, että saisi säästettyä oman asunnon, jolloin asumiskulut olisivat pienet. Oman asunnon hankkiminen edellyttää säännöllistä työtä ja pitkää työhistoriaa. Liian moni havahtuu oman asunnon merkitykseen vasta eläkeiän kynnyksellä alkaessaan miettiä, kuinka pienistä eläkkeistä pystyy vuokran maksamaan.

Oman asunnon osto ei ole vain varakkaiden ja hyväpalkkaisten etuoikeus. Säännölliset tulot omaavat pystyvät pitkäjänteisellä säästämisellä ja oikeilla kulutustottumuksilla asunnon hankkimaan edelleenkin.

Miksi maksaa kovia vuokria vuokraisäntien ja sijoittajien taskuun, kun samalla rahalla voi lyhentää oman asunnon lainaa? Omaan asuntoon sitoutuminen kannattaa aina.

Pääkaupunkiseudulla on edelleenkin kohtuuhintaisia asuntoja, joista kukin voi omien tarpeiden ja taloudellisen tilanteen mukaan ostaa haluamansa. Yhteiskunnan tulee tulevaisuudessa taata opiskelumahdollisuudet ja vakinaiset työt kaikille, mutta myöskin nuorien pitää ymmärtää panostaa opiskeluun ja myöhemmin aktiiviseen työn hakemiseen ja työn tekemiseen.

Oma yrittäminen on avainsana kaikessa, niin opiskelussa, töissä kuin vielä eläkkeelläkin ollessa. Tulevaisuuteen kannattaa edelleen uskoa ja siihen voi itse kaikkein eniten vaikuttaa.

Keijo Mäntyharju

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut