Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Onko sinulla kaapeissa kotivaraa? – Jokaisessa kodissa tulisi pärjätä 72 tuntia ilman viranomaisapua, jos sähkökatko tai muu häiriötilanne yllättää

Kirjoittaja muistuttaa kotitalouksia varautumaan pahan päivän varalle, jotta esimerkiksi sähkökatkon tullessa pärjää ilman viranomaisapua.

Vantaan Sanomissa (7.8.) julkaistussa artikkelissa kerrottiin Vantaan aikuisopiston syksyn luennoista ja kursseista. Artikkelissa mainittiin tulossa oleva luento, jonka teemana on 72 tunnin varautumissuositus. Artikkelissa oli viittaus siihen, että kyseessä olisi nimenomaan koronaan liittyvä kotivaraohje.

72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Kyse on paljon laajemmasta kokonaisuudesta kuin koronaan varautumisesta.

Jokaisessa kodissa pitäisi häiriötilanteen sattuessa pystyä pärjäämään vähintään kolme vuorokautta ilman viranomaisten apua. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko tai häiriö vedenjakelussa ovat esimerkkejä siitä, millaisiin häiriötilanteisiin meidän kaikkien tulisi varautua.

Mitä tarvikkeita kotona pitäisi olla häiriötilanteen varalle?

Meillä kaikilla olisi hyvä olla kotona koko perheelle – myös lemmikeille – ruokaa eli kotivaraa vähintään kolmeksi vuorokaudeksi. Lisäksi on tärkeää pitää huolta, ettei välttämättömiä lääkkeitä päästä koskaan loppumaan.

Syysmyrskyt tuovat joka vuosi tullessaan sähkökatkoja, joskus vain hetkeksi, mutta pahimmillaan saattaa mennä jopa päiviä, että pistorasiasta tulee taas sähköä. Tällaisia tilanteita varten on hyvä miettiä valmiiksi, mitä teillä syötäisiin ja miten ruokaa valmistettaisiin. Lisäksi pitää muistaa lämpimänä pysyminen ja kodin valaiseminen.

Sähkökatko keskeyttäisi myös vedentulon, mutta vedenjakelussa voi olla häiriöitä, vaikka sähköt toimisivat normaalisti. Hanasta tuleva vesi voi olla saastunutta. Vesilaitos ryhtyisi kyllä välittömiin toimiin ja useimmiten ongelma saataisiin ratkaistua nopeasti, mutta joskus vesilaitoksen on korjaustöiden ohella järjestettävä väliaikaisia vedenjakelupisteitä.

Onko sinulla puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita, joilla hakea vettä? Ja nimenomaan puhtaita. Kun hanasta ei tule vettä, vedenkuljetusastioita ei voi enää pestä.

Varautuminen on tietoja, taitoja ja tarvikkeita. Näihin kaikkiin pääsee tutustumaan sivulla 72tuntia.fi. Sivustolle on koottu runsaasti vinkkejä, miten jokaisessa kodissa tulisi varautua, jotta häiriötilanteen sattuessa omalle kohdalle perheen arki voisi jatkua mahdollisimman sujuvasti.

Sanna Räsänen viestinnän asiantuntija Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö