Mielipide | Hätämajoitusyksiköiden turvallisuutta on parannettava – ihmiset kokevat pelkoa ja turvattomuutta

Näihin paikkoihin tulee lisätä valvontaa, ei yksin valvonnan vuoksi, vaan turvallisuuden takaamiseksi, kirjoittajat toteavat.

Tuetun palvelun asumisessa ja hätämajoitusta tarjoavissa yksiköissä henkilökunta tekee parhaansa asumisen ja kohtaamisen onnistumiseksi.

Asunto ensin -asunnot ovat monelle loppuelämän koti. Asunto ensin -malli on kansainvälisestikin tunnustusta saanut pitkäaikaisasunnottomuutta vähentävä ja poistava asumisratkaisu.

Siitä huolimatta väliaikaista asumista/yöpymistä tarjoavissa kohteissa koetaan usein turvattomuutta ja jopa pelkoa tilanteissa, joissa esimerkiksi ostetaan ja myydään päihteitä.

Osassa yksiköitä valvonta on puutteellista ja asukkaat kokevat väkivaltaa tai sen uhkaa. Joissain yksiköissä myös olosuhteet (sähkö, vesi, lämpö, hygienia, sisäilma) ovat puutteellisia.

Olemme huolissamme yksiköissä ja majoituksissa asuvien hädänalaisessa asemassa olevien henkilöiden mielenterveyttä uhkaavista vaaroista sekä heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Näihin paikkoihin tuleekin lisätä valvontaa, ei yksin valvonnan vuoksi, vaan turvallisuuden takaamiseksi.

Vantaan Asunnottomien Hyvinvoinnin tuki, Vahti ry esittää, että asumisyksiköissä asuvien terveyden ja hyvinvoinnin (fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen) takaamiseksi järjestetään tehostettua valvontaa ja tehdään myös ennalta ilmoittamattomia valvontakäyntejä.

Ulla Pyyvaara, asumisneuvoja, Vahti ry:n sihteeri

Tiina Tuomela, erikoislääkäri, Vahti ry:n puheenjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut