Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Ratikasta tarvitaan välitilinpäätös ennen kaupunginjohtajan talousarvioehdotusta

Kirjoittaja kaipaa selvitystä, josta kävisi ilmi, kuinka paljon ja mihin ratikkarahaa on jo mennyt, mitä on vireillä ja paljonko rahaa on vielä tarkoitus käyttää ennen ratikkapäätöstä.

Vantaan ratikan valmisteluun on jo käytetty miljoonia euroja. Ratikasta on tarkoitus tehdä päätös 2023.

Ratikkapäätöksen suunnittelun on esitetty maksavan yli 20 miljoonaa euroa. Vantaan ja valtion tekemän MAL-sopimuksen perusteella valtio maksaa suunnittelukuluista 7 miljoonaa, jos Vantaa osaltaan huolehtii sopimusvelvoitteistaan kaavoituksen osalta.

Vantaan kaupunginjohtaja antaa syyskuussa talousarvioehdotuksensa ensi vuodelle. Sitä ennen tulisi tuoda julkisuuteen, mitä ratikkaan on jo mennyt, mitä on vireillä ja paljonko on tarkoitus rahoja käyttää ennen päätöstä.

Selvitys tulee tehdä eriteltynä henkilöstömenoihin ja konsulttimenoihin. Niissä olisi hyvä ainakin otsikkotasolla kertoa, mitä on hankittu, keneltä, ja miten ne palvelevat ratikkapäätöstä.

Kaupungin johtajisto on voimakkaasti ajanut ratikkahanketta eteenpäin tuoden julkisuuteen sen hyviä puolia. Myös valtuuston niukka enemmistö suhtautui ratikkaan myönteisesti.

Kesäkuun kunnallisvaaleissa voimasuhteet vaihtuivat. Lehtien vaalikoneiden perusteella uuden valtuuston enemmistö suhtautuu Ratikkaan enemmän tai vähemmän kielteisesti.

Tämän vuoksi ratikan valmisteluun ei pidä laittaa euroja tai aikaa enempää kuin päätöksenteon kannalta on välttämätöntä. Valtionkin osoittamasta seitsemästä miljoonasta säästyvä osuus voitaisiin ratikan suunnittelun sijaan käyttää muuhun asuntotuotantoa tai joukkoliikennettä palvelevaan hankkeeseen.

Oman käsitykseni mukaan ratikkapäätös voitaisiin tehdä jo tänä vuonna. Valtuusto voi arvioida aikataulun uudelleen.

Näin isoihin päätöksiin liittyy aina epävarmuutta. Läpinäkyvyys on kuitenkin keskeistä kunnallisessa päätöksenteossa.

Lienee kaikille selvää, että minkään kunnallisen päätöksen valmistelu ei voi maksaa kahtakymmentä miljoonaa euroa.

Pekka Virkamäki, varavaltuutettu (ps.), Itä-Hakkila