Mielipide | Yrittäjän ura on haastava ja usein taistelua täynnä – toivottavasti nuoret saisivat oikeaa tietoa perusasioista

Kirjoittajan kokemuksen mukaan eläkkeen kerryttäminen vaatii yrittäjältä usein suuria ponnistuksia..

Nimimerkki ”Onko tässä mitään järkeä” kirjoitti Vantaan Sanomiin ahdingostaan pienituloisena eläkeläisenä (VS 11.8.). Tuohon nimimerkki vastasi ”Ake” vastasi, että maksamalla yrittäjänä minimieläkemaksuja, saa minimieläkkeen (VS 15.8.).

Tulin miettineeksi tunteeko Ake pienyrittäjän tai pk-yrittäjän arkea. Vastauksesta päätellen ei kovin hyvin. Totta on, että yrittäjällä on lakimääräisiä velvoitteita, kuten YEL-maksu, jonka perusteella määräytyy eläke.

Yrittäjän arki on varsin moniulotteinen. Se on taistelua, jotta pysyy hengissä noinkin pitkään. Yrittäjä ei pysty säännöllisesti nostamaan edes minimipalkkaa, vaan välillä tehdään töitä ruokapalkalla. Ei kävellä juhlavaatteissa eikä nautita vapaa-ajoista.

Millä ja mistä maksat YEL-maksut? Kiristät vain vyötä ja lisäät työtahtia.

Kyllä jälkiviisaita löytyy aina.

Kuinka paljon meitä väliinputoajia loppujen lopuksi tulee olemaan nyt ja tulevaisuudessa? Yhteiskunta kannustaa uusiksi yksinyrittäjiksi nuoria, jotka eivät aavista mihin joutuvat. Pystyvätkö he kerryttämään eläkettään vanhuuden varalle?

Kukaan ei elä pelkästään marjojen ja sienien keräämisellä ja luonnon antimilla, tarvitaan muutakin. Yrittäjäkaaren kokonaisuus on varsin moninainen ja haastava, siihen sisältyy paljon huomioon otettavaa. Haasteita jää myös eläkepäiviksi pysyä elämässä kiinni.

Kerron tätä kokemuksella, jota on karttunut pk-yrittäjänä yli 50-vuotiselta uralta, jolla vieläkin taistelen yli 80-vuotiaana, vointini mukaan. Valitettavasti en luota yhteiskunnan apuun enkä oikeudenmukaisuuteen. Toivottavasti nuorille yrittäjille annettaisiin oikeaa tietoa yrittämisen perusasioista.

Yli 80-vuotias yrittäjä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut