Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ravintoloissa on tupakointi kielletty, mutta naapurin saa altistaa syöpää aiheuttavalle savulle – olisiko aika tarttua toimeen?

Kirjoittaja muistuttaa, että kansalaisaloitteet ovat yksi keino edistää itselle tärkeitä asioita.

Suuri osa vantaalaisista asuu kerrostalossa. Kuuman kesän myötä on kärsitty yhä enemmän siitä, ettei voi olla omalla parvekkeella, ei voi tuulettaa. Meillä suurella enemmistöllä on kuitenkin yksi melko vähälle huomiolle jäänyt keino vaikuttaa elämisen laatuun kotonamme: kansalaisaloitteet.

Keino vaatii vain pientä aktiivisuutta. Etsi netistä palkki ”Kansalaisaloitteet” ja selaa sitä, kunnes löydät tupakointikielto kerrostaloihin -otsikon ja toimi sivulta löytyvien ohjeiden mukaan.

Samalla vaivalla voit allekirjoittaa myös jonkin muun sydäntäsi lähellä olevan aloitteen, vaikkapa roskaamisen rangaistavuudesta.

Kansalaisaloite voidaan viedä eduskunnan käsittelyyn lakialoitteen aikaansaamiseksi, kun kokoon saadaan puolessa vuodessa 50 000 nimeä. Hyvin harvoissa aloitteissa saadaan. Edellisessä kerrostalotupakointia koskevassa ei saatu, ja uskon, että monet eivät tiedä tästä mahdollisuudesta vaikuttaa – en minäkään tiennyt).

Nyt ei riitä pelkkä asian ajattelu, vaan ryhdy toimeen. Keino on hidas, mutta selkeyttäisi tilannetta, ettei kiistaa jouduttaisi käymään asunto- ja talokohtaisesti. Ajatellaan tulevia sukupolvia edes tässä ”ilmastokysymyksessä”.

Muutama vuosikymmen sitten pidettiin itsestään selvänä tupakointia liikennevälineissä, ravintoloissa, kokouksissa. Nyt ei kukaan ihmettele, ettei saa panna palamaan ravintolassa.

Mutta koti, jossa valtaosa ajasta vietetään, on yhä altistettavissa naapurin syöpää aiheuttavalle savulle.

Vellamo