Pääkirjoitus Ratikka tulee suunnitella hyvin

Vantaan ratikkaan liittyvä keskustelu otti tällä viikolla uusia kierroksia, kun uusi valtuusto kokoontui maanantaina ensimmäisen kerran.

Tuukka Saimen (ps.) ja Mika Kasonen (kok.) jättivät valtuustoaloitteen, joka vaati ratikan suunnittelutyön välitöntä keskeyttämistä.

Valtuustoaloitteelle löytyi tukea yli puoluerajojen. Allekirjoittajissa olivat perussuomalaisten, kristillisdemokraattien, keskustan ja Liike Nyt -puolueen valtuustoryhmät. Myös osa kokoomuksen valtuutetuista kannatti suunnittelutyön keskeyttämistä. Yhteensä aloitteen allekirjoitti 25 valtuutettua.

Saimen ja Kasonen perustelivat ratikkahankkeen jäihin laittamista sillä, että Vantaan taloustilanne on koronapandemian takia muuttunut. Koronatilanteesta johtuen liikkuminen julkisilla kulkuvälineillä on niin ikään vähentynyt.

Kaksikko pitää ratikkaa myös vanhanaikaisena verrattuna vaikkapa sähköbusseihin.

Valtuutetut päättivät Vantaan ratikan jatkosuunnittelusta vuonna 2019. Tuolloin äänet jakautuvat suunnittelua kannattavien eduksi 45-22. Ratikan rakentamisesta valtuusto päättää vuonna 2023.

Rakentamispäätöstä tai rakentamista itsessään ei kannata tehdä ilman kunnollista suunnittelua.

Suunnittelun edetessä on myös tavallista, että kustannukset täsmentyvät. Näin on käynyt Vantaan ratikkahankkeessa muun muassa Tikkurilan tunneliosuuteen liittyen. Tunneliosuuden kustannusarvio on kohonnut alkuperäisestä arviosta 15 miljoonaa euroa.

Suunnitteluun on kuitenkin uskallettava satsata. Taiten tehty suunnittelu on myös valtuutettujen etu, jotta he pystyvät mahdollisimman perustellusti päättämään aikanaan ratikan rakentamisesta.

Ikäviä yllätyksiä paljastui aikoinaan esimerkiksi Länsimetron rakentamisessa. Tuolloin liian kevyeksi moitittu suunnittelu kostautui muun muassa aikataulun pettämisenä ja kohonneina hintoina.

Oma keskustelunsa Vantaalla on sitten se, tulisiko varsinaista rakentamisaikataulua tarkastella uudelleen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut