Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Populismi pois valtuustosta ja ratikkahankkeesta – valtuutetut rikkovat yhteisen valtuustosopimuksen aloitteellaan

Onko aloite ymmärrettävä niin, että yhteisellä sopimuksella voi pyyhkiä pöytää aina niin halutessaan, kirjoittavat kysyvät?

Uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa 26 valtuutettua (Kok, Ps, Krist, Keskusta, Liike nyt, Rkp) jätti aloitteen, että Vantaan ratikan suunnittelu pitää keskeyttää.

Katso tämä: Vantaan ratikan suunnittelun keskeyttämistä välittömästi vaatii 25 valtuutettua – Kaupunginjohtaja: Siinä haaskautuisi paljon rahaa, jos suunnittelu lopetettaisiin

Tämä huolimatta siitä, että Vantaan valtuustosopimuksessa 2021–2025 kaikki puolueet ovat sitoutuneet ratikan suunnittelun loppuun viemiseen näillä lauseilla: ”Ratikkainvestoinnista tehdään mahdollinen investointipäätös suunnittelun valmistuttua vuonna 2023. Ratikasta ei tehdä päätöksiä osana valtuustosopimusta, koska suunnittelu on kesken, eikä hankkeen meno- ja tuloarvioista ole saatavilla lopullisia arvioita.”

Olemme huolissamme ratikka-aloitteen kaltaisesta populismista Vantaan päätöksenteossa.

Ei riittänyt, että vaalikampanjan aikana levitettiin vääriä tietoja ratikan kustannuksista ja Vantaan taloustilanteesta.

Nyt valitut valtuutetut, jopa kaupunginhallituksen jäsenet, tekevät aloitteita, jotka rikkovat yhteisen valtuustosopimuksen. Ja niitä allekirjoittavat jopa kokonaiset puolueet.

Valtuuston yhdeksästä puolueesta kuuden puolueen valtuutettuja osallistui tähän valtuustosopimuksen vastaiseen aloitteeseen.

Onko aloite ymmärrettävä niin, että yhteisellä sopimuksella voi pyyhkiä pöytää aina niin halutessaan? Tämä ei lupaa hyvää tulevaa valtuustokautta ajatellen.

Lisäksi he kehtaavat vielä syyttää toisia puolueita/valtuutettuja ”kaksilla rattailla ajamisesta” (Lukijan areena 28.8.), kun nämä ovat vaalikoneessa varanneet oikeuden päättää ratikasta vasta sitten, kun täsmälliset talousluvut ovat tiedossa.

Alustavasti on arvioitu, että ratikka olisi Vantaan taloudessa vahvasti positiivinen tekijä. Se toisi kiinteistökehitystuloja 425 miljoonaa euroa – sellaisia tuloja, jotka eivät tule ilman ratikkaa.

Se toisi lisää yrityksiä, kauppoja, palveluja, verotuloja Vantaalle.

Se mahdollistaisi ennustetun 100 000 uuden asukkaan asuttamisen ratikkareitin varteen ilman että joudutaan leikkaamaan pientalo- ja luontoalueista.

Tietysti ratikka helpottaisi suuresti liikennettä, varsinkin autoilijoita, kun iso osa väestä saisi sujuvan joukkoliikennevälineen.

Ratikan lopullinen hyödyllisyys tai hyödyttömyys selviää suunnittelun kuluessa. On populismia ja kaksilla rattailla ajamista esittää ratikan suunnittelun keskeyttämistä nyt.

Vaula Norrena, kaupunginhallituksen jäsen (vihr.)

Eve Rämö, vihreän valtuustoryhmän pj.