Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Harrastukset edistävät hyvinvointia – niihin panostaminen on kunnalta yhdenvertaisuusteko

Harrastusten edistäminen ja mahdollistaminen on kirjoittajan mukaan hyvä keino ehkäistä syrjäytymisiä ja sairastumisia.

Kaikkien, myös pienituloisten, pitää voida harrastaa liikuntaa, kulttuuria ja taiteita. Kuntalaisten harrastusmahdollisuuksiin panostaminen on yhdenvertaisuusteko kunnalta.

Harrastukset tutkitusti edistävät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Sosiaali- ja terveyspalveluihin satsaamisen lisäksi on kunnan tärkeää panostaa kulttuuriin, liikuntaan ja taiteisiin. Se on hyvä keino ehkäistä syrjäytymisiä ja sairastumisia. Ihminen pysyy entistä pidempään toiminta- ja työkykyisenä, jos hän harrastaa liikuntaa.

Vantaan tulee suojella lähiluontoaan, rakentaa lisää esteettömiä ulkoilualueita sekä panostaa kevyen liikenteen väylien kunnossapitoon.

Koska järjestöt hoitavat yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta olennaisia tehtäviä, on kunnan tärkeää tukea niiden toimintaa. Kunnat ovat ulkoistaneet järjestöille erilaisia lakisääteisiä tukipalveluita.

Järjestöissä voi myös harrastaa liikuntaa, kulttuuria ja taiteita. Sosiaali- ja terveysalan järjestöistä saa kuntoutusta, neuvontaa, vertaistukea ja apua perustarpeisiin.

Järjestöjen tarjoamasta tuesta hyötyvät etenkin lapsiperheet, nuoret, eläkeläiset, vammaiset, pitkäaikaissairaat, työttömät ja vähemmistöihin kuuluvat. Kunta voi tukea järjestöjensä toimintaa myöntämällä niille avustuksia ja tarjoamalla niille käyttöön tilojaan maksutta.

Jokaisella alaikäisellä on oltava oikeus vähintään yhteen valitsemaansa maksuttomaan harrastukseen. Kirjastoihin kannattaa hankkia lainattavaksi museoiden, uimahallien, kuntosalien ja erilaisten kulttuuri-, taide- ja urheilutapahtumien kausilippuja.

Vantaan on syytä ottaa käyttöön Kaikukortti ja aktiivipassi. Ne edistävät pienituloisten kuntalaisten hyvinvointia, osallisuutta sekä harrastusmahdollisuuksia.

Aktiivipassilla voi edullisesti harrastaa liikuntaa, vierailla museoissa ja matkustaa joukkoliikenteessä. Kaikukortilla voi hankkia kulttuuritilojen- ja tapahtumien pääsylippuja.

Vasemmiston aloitteesta Vantaa selvittää parhaillaan Kaikukortin käyttöönottoa. Aktiivipassi ja/tai Kaikukortti pitäisi myöntää kaikille yli 16-vuotiaille toimeentulotukeen tai johonkin perusturvaetuuteen oikeutetuille.

Kulttuuri-, taide- ja liikuntapalveluilla on iso rooli ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin parantamisessa ja ylläpitämisessä. Sitä ei pidä unohtaa.

Elina Nykyri, varavaltuutettu (vas.), kaupunkikulttuurilautakunnan jäsen