Mielipide | Lapsille ja nuorille on turvattava maksuttomat perusliikuntatilat – lasten osallisuuden ja hyvinvoinnin lisäämistarve on korona-ajan vuoksi entisestään kasvanut

Kaupunginhallitus tekee seuraavassa kokouksessaan maanantaina päätöksen isosta periaatteellisesta kysymyksestä, kirjoittajat korostavat.

Vapaa-ajanlautakunta päätti elokuussa äänin 10–6 muuttaa kaikki liikuntatilat maksullisiksi. Sosialidemokraatit äänestivät päätöstä vastaan, sillä mielestämme alle 18-vuotiaiden perusliikuntatilojen on säilyttävä maksuttomana.

Harraste- ja liikuntatilojen käyttö- ja maksuperusteita koskeva uudistus on Vantaan kaupunginhallituksen käsittelyssä tulevana maanantaina. Kaupunginhallitus tekee päätöksen isosta periaatteellisesta kysymyksestä – jääkö lautakunnan päätös voimaan vai haluammeko jatkossakin turvata vantaalaisille lapsille ja nuorille maksuttomat perusliikuntatilat.

Aiemmin seurat, jotka ovat järjestäneet alle 18-vuotiaille lapsille harrastustoimintaa, ovat voineet käyttää kaupungin tiloja maksutta. Esityksen mukaisella muutoksella tilojen käytöstä tulisi maksullista.

On iso riski, että käsittelyssä olevan maksuperusteuudistuksen seurauksena nuorten harrastusmaksut nousevat tulevaisuudessa merkittävästi. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että vantaalaisten lasten ja nuorten liikuntaharrastusmahdollisuudet heikkenevät. Erityisesti olemme huolissamme syrjäytymisvaarassa olevista lapsista ja nuorista. Myös koronan jälkihoidon näkökulmasta on väärää politiikkaa lisätä harrastusmaksuja. Lasten ja nuorten osallisuutta ja hyvinvointia pitäisi tässä ajassa lisätä, ei vähentää.

Lautakunnalle ei annettu ennen päätöksentekoa riittävästi tietoa uudistuksen kustannusvaikutuksista. Vaaleilla valitut henkilöt eivät ole pystyneet arvioimaan, paljonko lisääntyvien tilamaksujen myötä harrastusten hinnat esimerkiksi seuroille nousevat.

Vantaalaisten sosialidemokraattien pitkä linja on ollut se, että alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille turvataan maksuttomat perusliikuntatilat. Haluamme, että vantaalaisten lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia tuetaan, eikä liikuntatiloista tule heille maksullisia. Tästä syystä ryhmämme kannattaa lautakunnan päätöksen muuttamista lasten ja nuorten perusliikuntatilamaksujen osalta.

Sirkka-Liisa Kähärä, kaupunkikulttuurilautakunnan pj. Säde Tahvanainen, kaupunginhallituksen 1. vpj. Minna Räsänen, SDP:n valtuustoryhmän pj.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut