Mielipide: Kaupungin on tarjottava liikuntapaikat maksuttomasti myös lasten kilpaurheiluun – maksuista kertyvä summa ei Vantaan taloutta hetkauta

Ville Karinen, kaupunginhallituksen jäsen, Vantaan Vasemmistoliiton

Kirjoittajan mukaan lasten kilpaurheilun mahdollistaminen on jo nykyisellään valtava taloudellinen ponnistus pieni- ja keskituloisille perheille.

Vantaan kaupungin vapaa-ajan lautakunta päätti muutama viikko sitten liikuntapaikkojen maksuperusteiden muuttamisesta. Mikäli muutos toteutuu lautakunnan päätöksen mukaisesti se tulee valitettavasti näkymään monissa perheissä lasten- ja nuorten liikuntaharrastusten kallistumisena entisestään.

Muutoksen myötä monet aiemmin maksuttomat lasten- ja nuorten liikuntapaikkojen käyttövuorot tulevat muuttumaan maksullisiksi.

Muutos tulee iskemään kipeitten niihin perheisiin, joissa harrastetaan kilpaurheilua tai tavoitteellista liikuntaa.

Varsinkin kilpaurheilun tai tavoitteellisen liikunnan harrastaminen on jo nykyisellään liian kallista. Seurojen jäsenmaksuista, lisensseistä, vakuutuksista, leiri- ja kisamatkoista tulee perheille helposti tuhansien eurojen vuosittaiset kustannukset.

Pieni- ja keskituloiselle perheelle lasten kilpaurheilun mahdollistaminen on jo nykyisellään äärimmäinen taloudellinen ponnistus. Harrastusten hintojen nouseminen nykyisestään tarkoittaa, että tavoitteellisesta liikunnasta tulee vähitellen vain pienen etuoikeutetun luokan mahdollisuus.

Vapaa-ajan lautakunnassa nyt tehtyä päätöstä tulisikin muuttaa siten, että Vantaa tarjoaa jatkossakin hallitsemansa tilat maksutta vantaalaisille lapsille ja nuorille suunnattuun toimintaan. Tilojen tulee olla maksuttomia riippumatta siitä onko kyse tavoitteellisesta kilpaurheilusta tai matalan kynnyksen avoimesta toiminnasta.

Maksuttomuus ei korjaisi lähellekkään kaikkea, mutta ainakaan Vantaa ei omalla toiminnallaan heikentäisi tilannetta nykyisestään.

Vantaan talouden mittapuissa puhutaan marginaalisista summista. Koko kaupunkikulttuurin toimiala on vain muutama prosentti Vantaan budjetista.

Lasten ja nuorten liikuntamaksut eivät kaupungin taloutta juurikaan hetkauta. Lapsiperheille sen sijaan kyse on merkittävästi hyvinvointiin vaikuttavasta asiasta. Mikäli poliittista tahtoa löytyy on varmasti mahdollista löytää parempi ja reilumpi ratkaisu.

Poliittista tahtoa on löytynyt aiemminkin. Viime vuonna Vantaa uudisti pysäköintimaksujaan. Tuolloin kaupunginhallitus käytti otto-oikeuttaan ja muutti teknisen lautakunnan aiemmin tekemää päätöstä muuttaa urheilupuistojen ja ulkoilualueiden pysäköinti maksulliseksi. Asiaa perusteltiin muun muassa sillä, että maksullisuus olisi heikentänyt vantaalaisten liikkumisen ja ulkoilun mahdollisuuksia. Urheilupuistojen ja ulkoilualueiden pysäköinti säilyi maksuttomana.

Toivottavasti nytkin löytyisi poliittista tahtoa edistää vantaalaisten lasten- ja nuorten tasa-arvoisia mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut