Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Liikuntatilojen maksu-uudistus kohtelee seuroja aiempaa tasa-arvoisemmin ja ohjaa järjestämään maksutonta matalan kynnyksen harrastustoimintaa

Parhaiten lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia palvelisi kaupunkikulttuurin toimialan tulo- ja säästötavoitteiden alentaminen, kirjoittaja toteaa.

Vantaan kaupunkikulttuurilautakunnan puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä, kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Säde Tahvanainen ja SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Minna Räsänen esittivät tällä palstalla huolensa Vantaan liikuntatilojen maksuperusteiden uudistamisesta ja sen vaikutuksesta lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin.

Olen itse ollut mukana työryhmässä, jossa uudistusta on tehty ja jaan Vantaan demareiden huolen harrastusmahdollisuuksien turvaamisesta. Tämä huoli on ollut myös koko uudistuksen taustalla.

Uudistus tehdään ensisijaisesti tasavertaisuuden vuoksi. Tähän asti samantyyppisistä tiloista on maksettu vaihtelevia korvauksia. Joku toimija on joutunut maksamaan ja joku ei, vaikka tila ja toiminta ovat olleet käytännössä samanlaisia.

Nyt on tavoiteltu selkeitä, avoimia ja kaikille samoja kriteereitä. Yhtenä tavoitteena on lisätä maksutonta matalan kynnyksen harrastustoimintaa ja motivoida seuroja järjestämään sellaista esimerkiksi suoraan koulupäivän jälkeen.

Uudistuksen jälkeenkin on mahdollista saada tiloja maksutta käyttöön, jos kriteerit täyttyvät ja kaupunki tukee jatkossakin seuroja myös avustuksien kautta. Uudistus on ehdottomasti parannus verrattuna entiseen epätasa-arvoiseen ja sattumanvaraiseen järjestelmään.

Demarit ehdottavat, että kaikille alle 18-vuotiaille liikuntatilojen pitäisi olla maksuttomia. Tämä sinänsä hyvä tavoite johtaa absurdeihin tilanteisiin. Jos joku järjestäisi esimerkiksi kallista ja elitististä toimintaa nuorille tehden sillä vielä bisnestä, kaupungin pitäisi luovuttaa tilat maksutta järjestäjälle.

Tästä seuraisi myös tehottomuutta tilojen käytössä. Ilmaisia tiloja/vuoroja, kun varataan varmuuden vuoksi vaikka toimintaa ei olisikaan.

On paljon järkevämpää tehdä kunnolliset ja avoimet kriteerit, joiden perusteella maksuttomuus tai avustus voidaan myöntää ja samalla ohjata toimijoita järjestämään edullista ja kaikille avointa harrastustoimintaa niin, että kaupunkilaisten maksamat tilat tulevat tehokkaaseen käyttöön. Näin juuri uudistuksessa on tehty.

Kirjoituksessa mainittiin, että luottamushenkilöt eivät ole saaneet riittävästi tietoa uudistuksen kustannusvaikutuksista. Tämä ei pidä paikkaansa. Pyysin itse virkamiehiltä esimerkkilaskelmia, joissa näkyvät uudistuksen konkreettiset euromääräiset vaikutukset tilojen vuokriin. Nämä tiedot on käsitelty työryhmässä ja ne ovat olleet luottamushenkilöiden saatavilla.

Prosessi on ollut pitkä ja virkamiehet ovat toimittaneet kaiken tarvittavan tiedon ja pyydettäessä vielä lisää. Aikaa ja tietoa on kyllä ollut, jos on ollut halua perehtyä.

Uudistusta on tehty yhteistyössä seurojen, virkamiesten sekä poliitikkojen kanssa. Demarit ovat olleet prosessin aikana suurin ja vaikutusvaltaisin ryhmä, eivätkä he ole esittäneet tällaista valmisteluvaiheessa. Nyt he siis vesittävät uudistusta, jota ovat itse olleet johtavassa asemassa tekemässä. Kuulostaa ihan sotesopalta.

Kaikki heikennykset tai lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin riippuvat lopulta siitä, minkälaisia arvovalintoja poliitikot tekevät kaupungin resurssien jakamisessa.

Oikea ja ajankohtainen paikka parantaa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia ovat tämän syksyn budjettineuvottelut. Parhaiten se tapahtuu alentamalla kaupunkikulttuurin toimialan tulo- ja säästötavoitteita, jotka ovat tämän hetken tuottavuus- ja kasvuohjelmassa moninkertaiset verrattuna muihin toimialoihin.

Tai löytyisikö poliitikoilta jopa halua vahvistaa koko kaupunkikulttuurin toimialan rahoitusta? Sillä olisi oikeasti vaikutusta vantaalaisten lasten ja nuorten hyvinvointiin ja harrastusmahdollisuuksiin.

Pekka Rautio varavaltuutettu (vihr.), kaupunkikulttuurilautakunnan jäsen