Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Elämänkatsomustiedon opiskelu pitäisi sallia kaikille – nykyiset rajoitukset loukkaavat yhdenvertaisuutta

Kirjoittaja toivoisi, että kansanedustajat pääsisivät päättämään asiasta.

Onko reilua, että peruskoulun ja lukion elämänkatsomustiedon opiskelu on kielletty alle 18-vuotiailta evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäseniltä? Ei.

Nykymalli ”on yhdenvertaisuutta loukkaavaa ja lasten oikeuksien sopimuksen 2. artiklan vastainen”, todetaan lapsiasiavaltuutetun nelivuotiskertomuksessa eduskunnalle. Tilannetta ovat kritisoineet myös Kuntaliitto, Lukiolaisten liitto ja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto.

Nyt kerätään kannatusta kansalaisaloitteelle, jonka tavoite on sallia elämänkatsomustiedon opiskeleminen kaikille.

Näin elämänkatsomustieto, jolla on ollut epäonninen lyhenne, ET, avattaisiin kaikkien valittavissa olevaksi katsomusaineeksi.

Lakimuutos korjaisi oudon epäsymmetrian: tällä hetkellä uskontokuntiin kuulumattomat voivat osallistua joko uskonnon tai ET:n opetukseen, mutta kirkon jäsenet eivät saa opiskella ET:tä.

Kysymys on oppilaiden ja opiskelijoiden yhdenvertaisuudesta.

Muutoksen jälkeenkin huoltajat valitsisivat peruskoulun oppilaan katsomusaineen, ja lukiossa valinnan tekisi nuori itse.

Taloustutkimuksen 2020 toteuttamassa mielipidekyselyssä ET:n avaamista kaikille mahdolliseksi katsomusaineeksi kannatti 79 prosenttia vastaajista. Nuorista sitä kannatti 86 prosenttia. Samoin sitä kannatti enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista KD:tä lukuun ottamatta.

Käytännössä kuitenkin asian voi saada eduskunnan käsittelyyn vain kansalaisaloitteella, koska asia ei ole nykyhallituksen hallitusohjelmassa.

Päästetään kansanedustajat päättämään.

Esa Ylikoski, FM, yhdenvertaisuusasioiden neuvottelu kunnan jäsen, Korso