Mielipide: Vantaalla ei ole erityisammattikoulua – miten erityisopiskelijoiden mahdollisuudet koulutukseen aiotaan varmistaa?

Lain mukaan kaikki nuoret pitäisi huolehtia jatkamaan toiselle asteelle, kirjoittajat muistuttavat.

Oppivelvollisuusiän nosto on aktualisoinut ongelman, joka on hiertänyt jo vuosia. Vantaa ei jostain syystä huolehdi erityisoppilaiden jatkosta toiselle asteelle tai nivelvaiheen koulutuksiin.

Eli meillä ei ole tarjota pienryhmäopetusta eikä erityisen tuen ryhmiä niille nuorille, jotka ovat sitä perusopetuksessa saaneet. Erityisammattikouluja ei Vantaalla ole, eivätkä Helsingissä olevat koulut pysty vastaanottamaan kaikkia hakijoita.

Näin ollen meillä on jatkuvasti tilanteita, joissa nuori hakee Vantaalla joko Valmaan, eli ammatilliseen perukoulutukseen valmentavaan opetukseen, tai ammattikouluun tilanteessa, jossa hän ei kuitenkaan pysty tavallisessa ryhmässä opiskelemaan. Yksi opettaja ja 20 opiskelijaa ei mahdollista yksilöllistä tukea ja tällöin nuori usein keskeyttää turhautuneena, koska ei pärjää muiden tahdissa.

Kun meillä nyt on lain asettama vaatimus huolehtia kaikki nuoret toiselle asteelle, on tilanne muuttunut kestämättömäksi.

Variassa oli kymmenen vuotta sitten pienryhmiä sekä ammattikoulussa että nivelvaiheessa, mutta ne lopetettiin inkluusion ihanteiden mukaisesti. Samalla ei kuitenkaan varmistettu, että erityisopiskelijoillakin on mahdollisuus kouluttautua ammattiin.

Inkluusion ihanne on hieno, mutta käytännön tasolla usein mahdoton toteuttaa. Ei voida myöskään olettaa, että jokainen opettaja voi yhtäkkiä oppia opettamaan erityisopettajan metodeilla, koska pätevyysvaatimukset eivät sitä edellytä.

Opiskelijat muuttuvat vuosi vuodelta haastavammiksi ja erityisopetuksen tarve ei tulevaisuudessa ainakaan vähene. Miten Vantaa on aikonut vastata erityisopiskelijoiden tarpeisiin ja varmistaa heidän opintojensa järkevän jatkamisen?

Nyt ongelma on sysätty ammattikoulun ja nivelvaiheen opettajien syliin ilman, että heillä olisi resursseja, eikä aina osaamistakaan, vastata siihen.

Valma-opettajat Minna Markkula ja Perttu Sarala, Vantaan ammattiopisto Varia

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut