Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Vantaan ratikan rakennussuunnitelmia ei voi teettää ennen rakentamispäätöstä – Alempi virkamieskunta toimii kuin rakentamispäätös olisi jo tehty

Kirjoittajan mielestä itäisen ja keskisen Vantaan joukkoliikenneratkaisun selvittäminen olisi tärkeää, sillä vaihtoehtojen pohjalta voitaisiin tarkemmin tarkastella, mikä on ratikan tosiasiallinen vaikutus.

Käsitellessään Vantaan ratikan periaatteita ja yleissuunnitelmaa vuonna 2019 Vantaan valtuusto päätti valmistelun käynnistämisestä siten, että ratikan investointi ja rakentamispäätös tehdään 2023.

Ratikkahankkeen valmistelu on käynnistynyt vauhdikkaasti maankäytön- ja rakentamisen toimialalla. Kaavoitus on tehnyt kaavarunkotarkasteluja ratikan reitin varrelta. Kuntatekniikka on selvitellyt linjausvaihtoehtoja ja niiden kustannuksia. Kaupungin ylin johto on aktiivisesti tiedottanut ratikan mahdollisuuksista ja luonut aktiivisesti mielikuvaa ratikasta ainoana vaihtoehtona. Alempi virkamieskunta toimii kuin rakentamispäätös olisi jo tehty.

Maankäyttö- ja rakennuslain sekä kuntalain lähtökohtana on se, että virkamiehet valmistelevat ja luottamusmiehet päättävät. Luottamushenkilöiden on voitava luottaa siihen, että virkamiesten valmistelu on monipuolista ja luotettavaa. Ratikkapäätöksessä on kyse siitä mikä on paras vaihtoehto itäisen- ja Keski-Vantaan joukkoliikenteen järjestämiseksi. Kaikki vaihtoehdot on selvitettävä vaikutuksineen, vaikka esittelijä lopulta esittääkin päätöksenteon pohjaksi oman vaihtoehtonsa.

Vantaan ratikkapäätöksen valmisteluun on käytetty noin 2,5 miljoonaa euroa. Maankäytön vs. apulaiskaupunginjohtaja toi elokuussa teknisen lautakunnan viimeiseen kokoukseen päätöksen pääradan alittavan ratikkalinjauksen konsulttityöstä. Konsulttiselvitys oli arvoltaan yli viisi miljoonaa euroa.

Valtaosa kustannuksista kohdistuu yksityiskohtaisiin rakennussuunnitelmiin pääradan alittavasta tunnelista. Raha menetetään, jos valtuusto tekee ratikan osalta kielteisen päätöksen. Tilauksen tekeminen rikkoisi valtuuston vuonna 2019 tekemää päätöstä. Rakennussuunnitelmia ei voi teettää ennen rakentamispäätöstä 2023.

Valtuuston koulutustilaisuudessa kaupunginjohto toi esiin, että lähimmän puolen vuoden aikana on tarkoitus tuoda lisää rakentamisen suunnittelupäätöksiä yli kymmenen miljoonan arvosta.

Itäisen, läntisen ja Tikkurilan linjausten osalta on päätöksentekoa varten jo olemassa riittävät selvitykset linjausvaihtoehdoista ja kustannuksista. Kaupungin johto ei voi teettää yksityiskohtaista rakennussuunnittelua ennen valtuuston rakentamispäätöstä 2023.

Lopuksi totean, että itäisen ja keskisen Vantaan joukkoliikenneratkaisun selvittäminen on tärkeää. Vaihtoehtojen pohjalta voidaan myös tarkastella tarkemmin mikä on ratikan tosiasiallinen vaikutus sekä menot ja tulot suhteessa muihin vaihtoehtoihin.

Uuden valtuuston koulutustilaisuuksissa on korostettu virkamiesten ja luottamushenkilöiden keskinäistä luottamusta, avoimuutta ja kunnioittamista. Tämä on hyvä lähtökohta.

Pekka Virkamäki, varavaltuutettu (ps.), Itä-Hakkila