Pääkirjoitus Islannin malli sopii hyvin Vantaallekin – matalan kynnyksen maksuttomille harrastuksille on tarvetta

Tuhannet vantaalaiset lapset ja nuoret pääsevät syksystä alkaen harrastamaan suoraan koulupäivän jälkeen.

Harrastusten Vantaa -hankeen idea on ehkäistä syrjäytymistä ja eriarvoistumista, lisätä hyvinvointia ja poistaa lasten yksinäisyyttä. Mallia Harrastusten Suomi -hankkeeseen, johon Vantaankin hanke kuuluu, on haettu Islannista. "Islannin mallin" yksi elementti on matalan kynnyksen harrastaminen nimenomaan koulupäivän jälkeen joko kouluissa tai lähialueella.

Lue myös: Vantaa tarjoaa koululaisille nyt kymmeniä maksuttomia harrastuksia – tavoitteena on tukea lasten hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä

Vantaalaisille 1.-9-luokkalaisille tarjottavat harrastukset ovat maksuttomia. Se on tärkeää, sillä kalliit harrastusmaksut rajaavat monen vähävaraisen lasten harrastamista. Nyt mielekkääseen harrastukseen pääsee osalliseksi, eikä harrastusten sijaintikaan ole ongelma, sillä treenejä pidetään joko koululla tai sen lähellä.

Lue myös: Yhteisiä kotiintuloaikoja vai edullisia harrastuksia? –  Vantaalla pohditaan, miten Islannin oppeja voitaisiin hyödyntää täällä

Olennaista hankkeessa on myös se, että kyse on nimenomaan matalan kynnyksen harrastamisesta, johon kuka tahansa lapsi tai nuori, taitotasosta riippumatta, voi osallistua.

Malli on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas ja on hyvä, että siihen on päätetty satsata niin valtion kuin Vantaan kaupungin osalta. Urheiluseurat sekä kulttuuri- ja taidetoimijat tekevät omalta osaltaan tärkeää työtä lähtiessään mukaan hankkeeseen.

Tämän lukuvuoden aikana toiminta maksaa noin puoli miljoonaa euroa, josta Vantaan osuus on 20 prosenttia. Uudenmaan aluehallintovirasto kattaa valtaosan kustannuksista.

Kaikkiaan erilaisia harrastusryhmiä tulee noin 280 eri puolille Vantaata. Toimintaa järjestetään kevätlukukauden loppuun asti.

Hanke on vasta alkuvaiheessa, mutta jo nyt soisi, että mallista tulisi pysyvä Vantaalle ja muuallekin Suomeen.

Mielekäs ja laadukas harrastaminen tukee lasten ja nuorten hyvinvointia. Harrastusten Vantaa -mallin avulla harrastaminen on myös helpommin saavutettavissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut