Mielipide: Toteutuuko kansanvalta poliittisessa tehtäväkikkailussa? – Useiden pestien haalimista yksille ja samoille olisi syytä rajoittaa

Kirjoittaja epäilee, että useita tehtäviä politiikan eri valta-askelmilla ottavat henkilöt eivät ehdi hoitaa niitä kunniallisesti.

Perustuslain 2§: Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Näin ylevästi sanotaan Suomen perustuslaissa, ja tätä kansanvaltaa kunnissa edustavat valtuustot, kunnanhallitus, lautakunnat ja jaostot. Nyt uutena tähän vallankäyttöön tulevat maakuntavaltuusto ja ja maakuntahallitus.

Toteutuuko kansanvalta, kun lähes jokainen kansanedustaja on mukana kaikissa päättävissä elimissä? Tietysti kaikki edustajat valitaan valtuustoihin laillisissa vaaleissa, mutta näinköhän Ståhlberg ja kumppanit ajattelivat, että valtaa tulee käyttämään hyvin pieni joukko politiikkoja, tuskinpa.

Periaatteessa jokaisella kansalaisella on oikeus asettua ehdokkaaksi, jokaisessa vaalissa, mutta läpi meneminen on hyvin teoreettinen, jopa lähes mahdoton, asia ilman puoluetta.

Puolueissa kansanvalta ei toteudu juuri yhtään paremmin kuin ilman puoluetta, vaikka meillä ei ole niin sanottuja puoluelistoja.

Olisiko aika rajoittaa osallistumista samaan aikaan eduskuntaan valiokuntineen, kunnanvaltuustoon lautakuntineen ja maakuntahallintoon. Osalla vielä ministerinpesti lisää työmäärää.

Ehtivätkö yhdet samat henkilöt hoitamaan kunniallisesti kaikkia ottamiaan tehtäviä kansanvallan nimissä? Epäilen vahvasti.

Nythän on tapahtunut, että tultuaan valittua kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittu on eronnut tehtävästään, koska ei ehdi hoitaa sitä. Sinänsä oikein tehty, mutta miksi ottaa tehtävä alun alkaenkaan vastaan, pidän tätä äänestäjien harhaanjohtamisena.

Tätä ihmeellistä kikkailua nähdään myös eduskunta- ja EU-vaaleissa. Tullaan valituksi molempiin, jolloin on valittava toinen pesti, koska molemmissa ei voi olla samaan aikaan.

Ilolla panin merkille että pääministeri Sanna Marin ei asetu ehdokkaaksi maakuntavaaleissa, ei myöskään Antti Lindtman.

Näistä päätöksistä saisi moni muukin kärkipoliitikko ottaa esimerkkiä.

Jaakko Hakala, Hakunilan sos.dem. yhdistyksen johtokunnan jäsen

Kommentoi