Mielipide | Sote-uudistukseen sisältyy automaattinen rahaleikkuri – palveluiden aliresurssointi jatkuu

Uusi hallintorakenne etäännyttää asukkaita palveluista ja vaikutusmahdollisuuksista, SKP:n Vantaan järjestössä arvioidaan.

Merkittävä osa kuntapalveluista, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi, siirtyvät uusien hyvinvointialueiden harteille vuoden 2023 alusta lähtien.

Verrattain ripeä sote-uudistuksen läpimeno eduskunnassa tällä hallituskaudella on ollut helpotus monille poliitikoille, mutta asukkaiden ja sote-alan henkilöstön kannalta isointa ongelmaa uudistus ei kuitenkaan ratkaise.

Palvelut tarvitsevat yksinkertaisesti lisää rahaa. Sitä ei uusi hallintorakenne tuo.

Hallituksen sote-uudistukseen ja uuteen hallintorakenteeseen liittyy monia isoja ongelmia.

Soten rahoitusmalliin on sisäänrakennettu leikkuri, joka huomioi palvelutarpeen kasvun hyvinvointialueilla vain 80-prosenttisesti. Tämä on ihmisten ja palvelujen kannalta vaarallinen siirto, joka sementoi entisestään pitkään jatkunutta palvelujen aliresurssointia.

Sisäänrakennettu leikkuri myöskin päästää poliitikot päättäjän vastuusta, kun leikkaus tapahtuu automaattisesti ilman erillistä päätöstä. Siksi tuleva malli on varmaan leikkaajien mielestä mainio.

Demokratian kannalta sote-uudistus on kohtalokas. Kun palvelujen järjestäminen ja päätöksenteko siirtyy kunnilta isommille alueille, on lähidemokratian toteutuminen jatkossa hankalampaa.

Säästöpaineiden takia ihmisistä etääntyvät palvelut ja hyvinvointialueiden myötä etääntyvät myös asukkaiden vaikutusmahdollisuudet. Erikoissairaanhoito on järkevää organisoida sairaanhoitopiireittäin, mutta peruspalveluiden toteuttamiselle kuntien omana tuotantona on selvät perusteet.

Huomionarvoista on, että EU:n kestävän kaupunkikehityksen ohjeiden mukaan peruspalveluiden tulee olla asutuskeskuksissa kävelyetäisyydellä.

Suomen poliittinen eliitti haluaa näyttäytyä monessa käänteessä EU:n mallioppilaana, mutta sote-palvelujen keskittämiseen ja ihmisistä etäännyttämiseen johtava kehitys kuitenkin jatkuu.

Meillä kommunisteilla on paljon kritiikkiä sote-uudistusta vastaan. Sitä suuremmalla syyllä osallistumme tammikuun aluevaaleihin, joissa valitaan valtuutetut päättämään hyvinvointialueiden harteille tulevista asioista.

Kommunistien tavoitteina on turvata julkiset lähipalvelut ja niille riittävä rahoitus sekä parantaa lähidemokratiaa ja asukkaiden ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia.

SKP:n Vantaan kaupunkijärjestö

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut